Pastoraal hoekje

Afgelopen weekend waren we bij de voorstelling Aïda van de BOV. Aïda had alles in zich van een goed verhaal: vriendschap, liefde, trouw, verlangen naar vrede, oorlog en verraad.
De voorstelling had, net als andere grote vertellingen, aan het begin een proloog. In de proloog wordt een inkijkje gegeven in het verhaal, een tipje van de sluier. Soms wordt ook een sleutelgebeurtenis beschreven.
Het Grote Verhaal van Pasen kent ook een proloog: Palmpasen. Op Palmzondag voel je de spanning stijgen. Jezus en zijn vrienden, de hogepriesters en andere tegenstanders: ze nemen steeds duidelijker stelling in. En de twee stromen van gevoelens komen samen bij de intocht in Jeruzalem. Jezus wordt als een koning binnengehaald door het zingende volk. En steeds luider klinkt de roep om zijn arrestatie van de hogepriesters en schriftgeleerden. Als een doorkijkje naar wat Jezus te wachten staat horen we in de vieringen ook het lijdensverhaal.
Ook voor onszelf stijgt de spanning. Het moment waarnaar we veertig dagen toeleven, komt dichterbij. We hoeven alleen nog maar mee te trekken en onze trouw en vriendschap vol te houden. De kinderen mogen letterlijk meetrekken, met hun zelf gemaakte palmpasenstok lopen ze mee in de processies. Zo brengen we het Grote Verhaal samen tot leven.
Fredi Hagedoorn, pastoraal werkster R.K.-Lievevrouweparochie [l]