Bronzen beelden uit Burkina Faso. FOTO MIRIAM DE MARI
Bronzen beelden uit Burkina Faso. FOTO MIRIAM DE MARI Miriam de Mari

Presentatie 'maakproces' bronzen beeldjes uit Burkina Faso

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 4 mei a.s. om 10.30 uur geeft Marianne Velthuis van Faso-Fair een presentatie in onze winkel. Zij komt veel in Burkina Faso en vertelt over de makers van de bronzen beelden en de methode van ‘cire perdu’.

Volgens deze verloren was-methode worden de bronzen beelden gemaakt. Allereerst maakt men een beeld van was. De rafelige jurken zijn van oude plastic zakjes en worden om de was heen gedrapeerd en vast gesmeerd. Daaromheen kneedt men een mal gemaakt van een pasta van aarde, water en ezelpoep. Deze legt men vervolgens te drogen in de zon, dit wordt herhaald. Hierna begint men met het gieten. De mal wordt in het vuur gelegd, waardoor de was vloeibaar wordt. Door de kleine opening die elke mal heeft, wordt de was eruit gegoten en opgevangen, zodat die weer opnieuw gebruikt kan worden. In de nu vrijgekomen opening wordt vervolgens het gloeiendhete brons gegoten. Als het is afgekoeld, wordt de mal opengeslagen en komt het nog ruwe beeld tevoorschijn. Nu volgt een fase van polijsten en eventueel aanbrengen van de kleur.

Bent u geïnteresseerd meldt u zich dan aan voor 2 mei via ons e-mailadres: info@wereldwinkelbergenopzoom.nl. of loop even binnen in onze winkel. De toegang is gratis. [l]