De bekendmaking van de beslissing door het hoofd van de medische staf en twee leden van de raad van bestuur
De bekendmaking van de beslissing door het hoofd van de medische staf en twee leden van de raad van bestuur Foto: Hanneke Marcelis

Bulkenaar 'wint' door ruimte en snelheid

ROOSENDAAL - De hoofdlocatie van het nieuwe Bravis Ziekenhuis komt langs de A58 op de locatie Bulkenaar in Roosendaal. En dat is een flinke domper voor zowel de inwoners als het college van Bergen op Zoom. Toch wil het college niet bij de pakken neer zitten. "We zetten nu vol in op innovatie van de zorg in de regio", stelt de wethouder.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Eind 2018 werd bekend dat het Bravis Ziekenhuis op zoek ging naar een plek om de nieuwe hoofdlocatie van het ziekenhuis te bouwen. Het ziekenhuis kiest voor één locatie om de kwaliteit van de zorg te verhogen. Richard Pal, voorzitter van de Medische staf, legt dat uit. "Patiënten hebben steeds vaker meer dan één aandoening. Dat komt doordat ons gebied aan het vergrijzen is. Dan heeft het de voorkeur om alle zorg bij elkaar te hebben." Bovendien is het hebben van spoedeisende hulp en intensive care op twee locaties een kostbare aangelegenheid, en is het lastig om gespecialiseerd personeel voor de twee locaties te vinden. Omdat beide gebouwen ook erg oud zijn, gaf dat het ziekenhuis reden genoeg om na te denken over een nieuwe toekomstbestendige hoofdlocatie. De huidige percelen zijn echter te klein voor de nieuwe hoofdlocatie, daarom moest het ziekenhuis op zoek naar een nieuwe locatie.

Keuze

De Raad van Bestuur heeft zich in de zoektocht naar een nieuwe locatie gefocust op zeven uitgangspunten. Twee daarvan waren cruciaal. Zo móet de nieuwe locatie liggen tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Daarnaast móet de nieuwe locatie binnen 45 minuten te bereiken zijn. En daaraan voldoen Zoomland én Bulkenaar. "Er bestaan zorgen bij onze patiënten omdat de aanrijtijden in onder andere Sint-Annaland en Putte kritiek zijn. Maar uit het rapport van het RIVM blijkt dat beide mogelijke locaties, dus ook die in Roosendaal, voor alle inwoners van ons verzorgingsgebied voldoen aan de 45 minuten norm." De afslag voor het ziekenhuis zal ook niet in Roosendaal te vinden zijn, maar bij Wouwse Plantage. "Vanaf afrit Wouwse Plantage kun je straks in één directe lijn naar het nieuwe ziekenhuis rijden. Daarmee worden de aanrijtijden voor het westen van ons gebied verkort."

De keuze is uiteindelijk gemaakt op basis van de overige criteria. Zo moet er voldoende oppervlakte beschikbaar zijn in verband met parkeermogelijkheden en mogelijke toekomstige uitbreidingen. Ook moet de locatie toekomstbestendig zijn én op korte termijn realiseerbaar. Aan die eisen voldoet Roosendaal het beste, legt Ensing uit. "Het gebied Zoomland is precies 12 hectare groot. Dat is ook wat wij eisen. Het gebied Bulkenaar is 42 hectare groot. Dus Bulkenaar biedt ons meer uitbreidingsmogelijkheden, ook voor onze ketenpartners. Daarnaast is Bulkenaar sneller te realiseren. Dat komt doordat je bij Zoomland vanwege de snelweg en het natura 2000 gebied veel milieu en geluidsmaatregelen moet nemen, die in Roosendaal niet nodig zijn. En Bulkenaar ligt voor onze patiënten bovendien het meest gunstig. Er wonen meer patiënten in het oosten van ons verzorgingsgebied dan in het westen ervan. Dus voor de meeste patiënten is Roosendaal dichterbij."

Polikliniek

Het Bravis gaat wel een poliklinische voorziening openen in Bergen op Zoom als het ziekenhuis sluit. Die komt dan waarschijnlijk op de plek van de Fabiolaflat. Wat er met het huidige pand van het ziekenhuis gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het Bravis gaat erop inzetten om de zorg dichterbij de mensen te brengen door bezoekjes aan het ziekenhuis minder noodzakelijk te maken. Bijvoorbeeld door specialisten spreekuren te laten houden op huisartsenposten en bij poliklinieken. Ook gaat het Bravis in gesprek met Arriva om te praten over de verbindingen met het openbaar vervoer.[l]

Krabben

Dat het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal komt, betekent ook dat Bergenaren vanaf 2025 weer naar Roosendaal moeten voor een bevalling in het moeder-kindcentrum. Krabben krijgen dan weer Roosendaal in hun paspoort. Een gevoelig punt voor veel inwoners. In Roosendaal was de ophef groot toen het huidige moeder-kindcentrum in Bergen op Zoom opende. Een politicus pleitte er toen voor om een stukje van het centrum Roosendaals grondgebied te maken, om zo toch tullepetaonen geboren te laten worden. Dat is toen niet gebeurd.