Wit geeft mat in vier zetten
Wit geeft mat in vier zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Erwin Kalle is de Open Bergs Schaakkampioen

BERGEN OP ZOOM - De Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV speelde op vrijdag 19 april de laatste ronde van het Open Bergs Schaakkampioenschap 2018-2019. Erwin Kalle wint de finalegroep A en is kampioen, Robert Kunst wint finalegroep B1, en Pieter-Jan Demmers finalegroep B2.

In de laatste weken werd een aantal inhaalpartijen gespeeld. Hierin won André van der Graaf van Oliver de Hert, en speelde hij remise tegen René Paardekam, die op zijn beurt won van Angelique Osinga en verloor van Erwin Kalle. In groep B2 won Wesley Hopmans van Bert van der Linden.

Hiermee was de situatie voor de laatste ronde bekend. Erwin Kalle, André van der Graaf en Martin de Smit hadden alle drie nog zicht op het kampioenschap. Erwin won van zijn directe concurrent Martin de Smit, en André van der Graaf kwam niet verder dan remise tegen Bas van de Putte. Hierdoor eindigt Erwin Kalle alleen op de eerste plaats, en wint hij het Open Bergs Schaakkampioenschap. Daarnaast is hij ook de nieuwe clubkampioen van BSV. Beide titels behaalde Erwin drie jaar geleden ook.

Verder won Angelique Osinga van Ton van Vliet, Henry Groenveld verschalkte René Paardekam, en de partij tussen Oliver de Hert en Bart van Kasteren eindigde in remise.

De eindstand in finalegroep A: 1 Erwin Kalle (7 punten) , 2 André van der Graaf (6½ punt), 3/4 Angelique Osinga en Martin de Smit (6 punten), 5 Bas van de Putte (5½ punt), 6 Oliver de Hert (4½ punt), 7 René Paardekam (3½ punt), 8 Henry Groenveld (2½ punt). Ton van Vliet en Bart van Kasteren sluiten de rij.

In finalegroep B1 won Hamid Hussain van Alexander van ‘t Hoff; Robert Kunst en Jan Haverhoek speelden remise. De eindstand in deze groep: 1 Robert Kunst (6 punten), 2 Kees de Loof (5½ punt), 3 Hamid Hussain (5 punten), 4 Jan Haverhoek (3½ punt), 5 Alexander van ‘t Hoff.

In finalegroep B2 won Piet Bruys van Wesley Hopmans. De eindstand in deze groep: 1. Pieter-Jan Demmers (6 punten), 2 Wesley Hopmans (5½ punt), 3 Piet Bruys (5 punten), 4 Ton Hertogs (2½ punt), 5 Bert van der Linden.

Het Open Bergs was dit jaar weer bijzonder spannend. In alle finalegroepen was in de eindstand het verschil tussen de eerste en de tweede plaats maar een half punt; de derde plaatsen hadden weer slechts een half punt minder.