Pastoraal hoekje

Herders en schapen
Het zijn onrustige tijden; er lijken steeds minder zekerheden te zijn. De mensen worden ongeduldig, hebben steeds minder vertrouwen in hun leiders. Klimaat en gele hesjes, het lijkt alsof de politiek de verbinding met de gewone man is kwijtgeraakt. Velen vragen zich af: hoe moet het verder? De verhouding tussen leiding en volk staat op scherp, en lijkt steeds meer op scherp te worden gezet. Niet echt een voorbeeld om na te volgen.

Jezus geeft ons een ander voorbeeld, en hij gebruikt daarvoor het beeld van de herder en zijn kudde. Hij zegt: een goede herder kent zijn kudde, zijn schapen. En de schapen kennen hem. Jezus weet hoe het werkt. Hij heeft het zelf voorgeleefd. Vanuit de nabijheid van God de Vader is Hij naar ons toe gekomen toen hij mens werd. Hij heeft onder ons willen wonen; dicht bij zijn kudde. Hij is het voorbeeld van de Goede Herder. Een herder die niet op afstand wilde blijven.

En wij, hoe gedragen wij ons als zijn schapen? Zijn we nieuwsgierig, en gaan we naar Jezus toe? Of zijn we een beetje bang, lopen we weg of verstoppen we ons? Aan ons allemaal vraagt hij: weten jullie hoe je herder ruikt? Dat weten we alleen als we dicht bij Hem durven komen. Anders blijft er afstand tussen herder en kudde, en weten beiden niet hoe de ander ruikt. Zowel herders als schapen hebben een rol in hun onderlinge verhoudingen. En kunnen daar op een positieve manier aan bijdragen. Herders door zich bij de kudde op te houden. Schapen, door ook de herder op te zoeken. Jezus heeft ons voorgeleefd hoe vruchtbaar die relatie voor ons kan zijn. Dat wij allen aan Hem een voorbeeld mogen nemen.
diaken Anton Janssen - R.-K. Lievevrouweparochie [l]