Ruurt van der Wel (onder) en Erwin Stander
Ruurt van der Wel (onder) en Erwin Stander Foto: Ruurt van der Wel

Tweede voorstelling voor dé Bergse Oudejaarsconference

BERGEN OP ZOOM - Een eigen oudejaarsconference houden. Veel mensen zouden er niet aan moeten denken, maar voor Erwin Stander en Ruurt van der Wel was het al jaren een grote droom. En die komt in november uit. Dan staat het ambtenarenduo op het podium van Gebouw-T. En niet één keer, maar het tweetal gaat meteen voor twee voorstellingen. "Ja, dat zagen we zelf eigenlijk ook niet aankomen, hoor", lacht Stander. "Maar de eerste voorstelling was zo snel uitverkocht, dat we besloten hebben om er nog maar eentje te doen."

DOOR HANNEKE MARCELIS

Er bestaan nogal wat redenen om nee te zeggen tegen het idee van een eigen oudejaarsconference. Dat geven Erwin Stander en Ruurt van der Wel grijnzend toe. "Ja, waar zal ik eens beginnen. Allereerst natuurlijk het financiële risico. Want een eigen conference houden Gebouw-T, dat kost natuurlijk wat. We mogen blij zijn als we quitte spelen. En het kost enorm veel tijd om het allemaal voor te bereiden", legt Ruurt uit. Erwin vult hem aan: "En het is ook nog eens heel eng. Je staat toch voor een groot publiek, en als ze dan niet lachen wordt het een pijnlijk lange avond. Waarschijnlijk zijn we vanaf september al niet meer te genieten van de zenuwen. Maar ja, het is nou eenmaal een droom. En als we het niet zouden doen, zouden we daar denk ik altijd spijt van houden."

BAR

Erwin en Ruurt zijn geen vreemden van het podium. Toch zal alleen een select groepje Bergenaren het komisch talent van de twee ambtenaren kennen. Erwin Stander en Ruurt Van der Wel treden namelijk al drie jaar op tijdens de Bergse Ambtenaren Revue (BAR). Dat is een afsluiter van het jaar voor ambtenaren en hun families. "Daar doen we steeds korte stukjes en nemen we eigenlijk gewoon een beetje de Bergse politiek op de hak", legt Erwin uit. "Maar dat was misschien een kwartier in totaal. Nu moeten we een show van anderhalf uur gaan vullen." En dat is een uitdaging, geven de twee toe. Al biedt het ook een soort vrijheid. "Bij de Ambtenaren Revue komen veel mensen die gewoon zin hebben om samen het jaar af te sluiten. Zij hebben niet perse zin in onze grove grappen. Maar de mensen die naar onze conference komen, hebben het kaartje zelf gekocht. Ze weten wat ze kunnen verwachten."

Humor

Scherpe grappen met een kern van waarheid. Dat is waar Ruurt en Erwin op mikken met hun conference 'P.S. Neem je zwemspullen mee!'. Het is ook wat ze bij de Ambtenaren Revue altijd deden. Maar dan zijn de onderwerpen breder. "Je hoeft niet enorm Bergs te zijn om deze conference te snappen. Dat is bij de BAR natuurlijk anders. Het enige wat we van ons publiek vragen is om het landelijk nieuws in ieder geval een klein beetje te volgen", legt Ruurt uit. En niet al te lange tenen kunnen ook handig zijn. "Ja, we houden er wel van om grappen te maken op het randje. Het moet scherp zijn. Kritisch, en een beetje rauw", stelt Erwin. "Maar", vult Ruurt meteen aan, "Het is niet alsof de geslachtsdelen en ziektes je om de oren gaan vliegen. We zijn niet onnodig plat of grof."

Over de vraag wanneer de voorstelling geslaagd is, hoeven Ruurt en Erwin niet lang na te denken. "Als mensen een leuke avond hebben. Als er lekker veel wordt gelachen, en er af en toe een 'ohhh' hoort na een grap die een beetje op het randje was. Daar doen we het voor." En als dat gebeurt, dan sluit het tweetal zeker niet uit dat er nog meer conference komen. "Een oudejaarsconference in schouwburg de Maagd is een grote droom. Ik kom uit Goes dus ik mag het zeggen: dat is gewoon de mooiste schouwburg van Nederland", stelt Ruurt met een brede lach. "Dus ja. Wie weet wat er nog gaat komen."

De eerste voorstelling van 'P.S. neem je zwemspullen mee!" is al uitverkocht. Daarom houden Ruurt en Erwin op op zondag 24 november een tweede voorstelling, met opnieuw 250 beschikbare kaarten. Ben je benieuwd geworden? Bestel jouw tickets dan via www.gebouw-t.nl.[l]