Een optreden tijdens PopMonument
Een optreden tijdens PopMonument Foto: Merijn Sitsen

Vernieuwingen bij PopMonument 2019

BERGEN OP ZOOM - Popmonument 2019 maakt zich op voor een uitgebreide editie met verschillende nieuwe activiteiten. Naast veertig optredens in zo'n twintig unieke erfgoedlocaties is er dit jaar ook een openingsconcert op vrijdagavond en een festivalcamping in de Bergse Bossen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Echte liefhebbers van PopMonument hebben hun kaarten al lang in huis. Want op de eerste dag van deze maand ging de kaartverkoop van het evenement dat muziek combineert met erfgoed al van start. En dit jaar duurt PopMonument niet één, maar twee dagen. Want terwijl het echte festival op zaterdag plaatsvindt, kunnen muziekliefhebbers al op vrijdagavond terecht in Gebouw-T voor een gloednieuw openingsconcert, vertelt Joep Gudde, coördinator Marketing & Communicatie, trots. "Dit jaar openen we met een concert van de Amerikaanse grungepopband Magnapop op vrijdag 13 september. Dit is een dag vóór het muziekfestival dat op zaterdag 14 september van start gaat. Dus kunnen bezoekers een extra avond genieten van muziek."

Plekken van plezier

Ook deze editie worden expedities (zo worden de alternatieve routes door de stad genoemd) ontwikkeld voor tijdens het programma. Doordat het festival zoals gewoonlijk samenvalt met Kunsten in de Monumenten, staan de expedities in het teken van het landelijke thema: Plekken van plezier. Er worden speciale routes uitgestippeld om 'Bergen op Zoom kermisstad' en de '75 jaar bevrijding' onder de aandacht te brengen. Onderweg word je verrast door een mix van beleving en muziek. De expedities zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

En wie zowel op vrijdag als op zaterdag van PopMonument wil genieten, kan dit jaar gebruik maken van een heuse festival camping. "Er is voor het eerst een PopMonument camping in samenwerking met StayOkay. Dit past in de trend dat mensen de echte festivalbeleving willen", legt Gudde uit. "De camping ligt op een prachtige locatie in de Bergse bossen, maar nog wel dicht bij de stad."

Muzikaal programma

Op zaterdag staan niet de minste artiesten op het podium. Zo zijn er onder andere optredens van powerpopviertal Mozes and the Firstborn, bluesfenomeen Ian Siegal (unplugged) en het Vlaamse Crayon Sun. Op bijzondere erfgoedlocaties kun je daar in een intieme setting van genieten. Verder zijn er optredens in de Gevangenpoort, Theater De Maagd, de Synagoge, het Oude Stadhuis, in de hofzaal van het Markiezenhof en natuurlijk in poppodium Gebouw-T. Wie graag wil weten wie de headliner zijn, moet nog even geduld hebben. Die worden halverwege mei bekend gemaakt.

Kaarten koop je via www.popmonument.nl.[l]