Ankie heeft het dirigeren al doende geleerd FOTO HANS DE BOT
Ankie heeft het dirigeren al doende geleerd FOTO HANS DE BOT Foto: Hans de Bot

Je leert vooral dirigeren door het te doen

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar organiseert Harmonie Kolping's Zonen voor de derde keer het muziekproject 'Sjef Muziek'. Beginnende muzikanten kunnen beleven hoe het is om samen, in een groep, muziek te maken. De belangstellenden mogen drie keer aanschuiven bij de repetities en meedoen aan het instuderen, van verschillende muziekstukken, samen met de leden van het Opstap en Kleine Orkest van de harmonie.

DOOR HANS DE BOT

Ankie Loos, dirigent van beide orkesten, is erg enthousiast over het project en nodigt muzikanten uit om gratis aan dit muziek deel te nemen. De eerste repetitieavond van Sjef Muziek is 3 juni. Daarna volgen repetities op 17 en 24 juni en afsluitend een concert op 1 juli op het Beursplein (aanvang 19.00 uur). "Ik ben nu meer dan tien jaar dirigent van het Klein Orkest van Harmonie Kolping's Zonen en sinds drie jaar ook van het Opstap Orkest", vertelt Ankie Loos. "Elke maandagavond is het een feestje voor mij om voor de twee orkesten te mogen staan tijdens de repetities. In de twee orkesten zitten nu muzikanten van acht tot twintig jaar. Ik vind het mooi om het muzikaal groeiproces te zien van alle muzikanten. Vaak stromen zij door naar het Groot Orkest van Kolping's Zonen. Dat is niet verplicht maar het is wel de kroon op 'het werk' van mij, maar zeker ook van de muzikanten." zegt Ankie verder.

Ledenaantal

"Zelf ben ik ook muzikant in het Groot Orkest van Kolping's Zonen. Ik heb saxofoon, docerend musicus en uitvoerende musicus (dat is tegenwoordig eerste en tweede fase oftewel Bachelor en Master) gestudeerd op het conservatorium in Tilburg. Daarbij heb ik ensembleleiding geleerd en zo het dirigeren, maar je leert vooral dirigeren door het te doen", zegt Ankie. "Er was tien jaar geleden sterk behoefte aan nieuwe leden bij Kolping's Zonen. Het idee van het Kleine Orkest is toen ontstaan en heb de leiding op mij genomen. Het ledenaantal van het orkest is gaan groeien. Ook het niveau van het musiceren. Daarom is het Opstaporkest erbij gekomen. Iedereen die een blaasinstrument speelt of slagwerker is kan zich voor de orkesten aanmelden", vertelt Ankie Loos.

Verloop

"Nieuwe leden voor de harmonie werven is best lastig. Er is best vaak verloop in de jeugdorkesten. De jongeren gaan studeren, werken en soms verhuizen en hebben dan vaak minder tijd voor (alle) hobby's en moeten keuzes maken. Het is best moeilijk voor mij om afscheid te nemen van de muzikanten om deze reden", zegt Ankie. "Ik wil nog graag jaren doorgaan met dirigeren van de beide orkesten en gezellig SAMEN muziek maken. Daarom nodig ik iedereen uit voor het muziekproject 'Sjef Muziek' en vraag om naar de website te gaan en het aanmeldformulier in te vullen. Met het muziek project kan iedereen ervaren hoe leuk het is bij Harmonie Kolping's Zonen en hoe het is om samen te musiceren.", zegt Ankie tot slot.
Informatie op www.kolpingszonen.nl en www.sjefmuziek.tk [l]