Wethouder Annette Stinenbosch met het document
Wethouder Annette Stinenbosch met het document Foto: Hanneke Marcelis

Wethouder Stinenbosch: 'We zijn op de goede weg'

BERGEN OP ZOOM - Realistisch. Dat is wat het beleidskader 2020-23 volgens wethouder Annette Stinenbosch vooral is. Het beleidskader, dat simpelweg de opmaat is naar de begroting die aan het einde van het jaar moet worden opgesteld, laat een tekort zien van ruim drie miljoen euro en een schuldenlast die is toegenomen tot 240 miljoen. Maar, het laat ook zien dat het college op de goede weg is om haar doelen te halen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Veel Bergenaren maken zich zorgen over de torenhoge schulden van de gemeente. De schuldenlast is momenteel 240 miljoen euro. Dat is 15 miljoen meer dan het jaar daarvoor. En in plaats dat dit bedrag komende jaren gaat dalen, zal het eerst nog verder oplopen. Dat komt door verschillende grote investeringen die afgelopen jaren gedaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gronden van Protix en aan de aankoop van het IRS-gebouw aan de Van Konijnenburgweg. Toch moeten we ons niet blind staren op dat bedrag, stelt de wethouder. "Wat belangrijk is, is dat we in 2026 een schuldquote van 90 procent willen hebben. De schuldquote is het bedrag aan schulden gedeeld door de inkomsten. En dat percentage is veel interessanter dan de schuldenlast in euro's," stelt de wethouder. Een schuld van 10.000 gulden was vijftig jaar geleden namelijk relatief gezien veel hoger, dan dat datzelfde bedrag nu zou zijn. Doordat de schuldenquote rekening houdt met de inflatie, zegt dat getal meer dan dat de schuld in euro's zegt. "Momenteel hebben we een schuldenquote van 100 procent. En de alarmbellen gaan bij de provincie pas af bij een gemeente met een schuldenquote van 130 procent. We zitten dus goed, en zitten op lijn om ons streven te halen: een schuldenquote van 90 procent in 2026".

Daling schuld

Dat de gemeente op weg is om de schuldenquote de komen jaren te verlagen tot 90 procent, wil niet zeggen dat er niet hard gewerkt wordt om de schuldenlast in euro's ook te laten dalen. Dat doet de gemeente onder andere door minder te investeren. Komende jaren investeert de gemeente per jaar maximaal 8,5 miljoen euro, en dus maximaal 34 miljoen in de komende vier jaar. Dat terwijl er origineel investeringen van zo'n 50 tot 70 miljoen euro gepland stonden. en door gronden en andere gemeentelijke eigendommen te verkopen. "Dat kan echter niet meteen. Sommige investeringen lopen nog, daar kun je niet onderuit. En je kunt ook niet onmiddellijk van alles gaan verkopen. We zijn bezig met een uitgebreid onderzoek naar wat we het beste kunnen gaan verkopen. Dus dat zul je pas komende jaren terug gaan zien in de cijfers. Vandaar dat de schuld nu nog is gestegen naar 240 miljoen euro."


Sociaal domein

Het grootste tekort in de begroting zit op het sociaal domein. Net als alle andere Nederlandse gemeentes krijgt Bergen op Zoom een relatief klein bedrag van het rijk, waarmee de kosten niet gedekt kunnen worden. "We hopen dat daar vanuit het kabinet nog werk van wordt gemaakt. Er wordt al gesproken van een verhoging van de structurele bijdrage vanuit het kabinet van 190 miljoen. Dat is nog steeds niet genoeg, maar zou wel een mooie stap zijn", stelt Stinenbosch. Ondertussen werkt de gemeente Bergen op Zoom hard aan het verlagen van de kosten in het sociaal domein. Dat wordt gedaan met een preventieve aanpak, bijvoorbeeld door jeugdprofessionals en huisartsen nauwer samen te laten werken. "Dan wordt er beter doorverwezen, en kan een duur maatwerk traject in veel gevallen voorkomen worden. Dat is zowel voor de mensen beter, als voor onze financiële situatie." In totaal steekt Bergen op Zoom 1,5 miljoen euro in 'business cases' die als doel hebben om zorgkosten preventief laag te houden.

Hoe het gat van ruim 3 miljoen dat momenteel nog in het beleidskader staat, zal worden gesloten, is nog niet bekend. "We gaan daar rustig naar kijken. Uiteraard gaat de raad een sluitende begroting krijgen in het najaar. Maar we willen even afwachten wat het kabinet gaat doen." Zo kan onder andere de meicirculaire het begrotingstekort nog beïnvloeden.[l]