Alzheimercafé Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Tijdens het Alzheimercafé op maandag 27 mei wordt het onderwerp 'Eigen regie en wilsbekwaamheid bij dementie' besproken. Het Alzheimercafé vindt plaats in Woonzorgcentrum "Het Nieuwe ABG", Van Dedemstraat 13 (met voldoende parkeergelegenheid aan zowel voor- als achterzijde, achter de slagboom), aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.

Gastsprekers zijn: Robér van Wegen, werkzaam als specialist ouderengeneeskunde bij tanteLouise en Jacolien de Haan, werkzaam als ergotherapeut bij tanteLouise.

Robér van Wegen neemt de bezoekers mee in het ziekteproces bij dementie, waarbij we merken dat de betrokken persoon in kwestie grip verliest op zijn/haar kunnen. Het is een verwarrende tijd voor betrokkene en zeker ook voor de dierbaren (mantelzorgers) om hen heen.

Daar het ziekteproces een glijdende schaal is, kan nooit gesteld worden dat iemands regie vanaf het begin geheel overgenomen moet worden. Ook wanneer je als naaste snel geneigd ben om dit te doen. Juist bij volledige overname kan dit een negatief waardigheidsgevoel geven. Tijdens deze bijeenkomst willen we ons verdiepen in het begrip regie, dit in relatie tot autonomie (het nog zelf keuzes kunnen maken en of beslissingen nemen). Vervolgens willen we stilstaan bij de vraag wanneer of in welke situaties regie (geheel of gedeeltelijk) overgenomen moet worden.

Jacolien de Haan zal uitleg geven over de wijze waarop bepaalde vaardigheden aangesproken kunnen worden, zodat de persoon met dementie zijn/haar eigen regie zo lang mogelijk kan behouden. De bezoekers krijgen deze avond ruimschoots de mogelijkheid vragen te stellen. Het belooft voor de bezoekers een interessante avond te worden, waarbij het ook de bedoeling is dat er tips en handvatten mee naar huis genomen kunnen worden.

De laatste bijeenkomst van het Alzheimercafe voor de grote vakantie, vindt plaats op maandag 24 juni met als thema mantelzorgondersteuning. Daarna is het cafe twee maanden gesloten.

Meer informatie: de heer Raymond van Oosterbos (coördinator), tel. 06-21971470, e-mail: raymond.van.oosterbos@alzheimerwb.nl.

Er is ook een informatiestand aanwezig van Alzheimer Nederland, met informatie over de verschillende vormen van dementie, tips over omgang en bejegening enz. [l]