Een selfie met Frans Timmermans
Een selfie met Frans Timmermans Foto: Hanneke Marcelis

Bergenaren mogen naar de stembus

BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 23 mei is het zo ver. Dan mogen alle stemgerechtigde Bergenaren weer naar de stembus om hun stem uit te brengen voor het Europees Parlement. En bij die gebeurtenis is afgelopen week al uitgebreid stilgestaan. Zo bracht oud minister van Buitenlandse Zaken en de eerste vicevoorzitter Europese Commissie Frans Timmersmans afgelopen vrijdag een bezoek aan de Bergse binnenstad en aan de Blokstallen voor een collegetour. Daar boeide hij scholieren van ROC West-Brabant, het Mollerlyceum, RSG 't Rijks en het Roncalli.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Frans Timmermans heeft zijn sporen uitgebreid verdiend als politicus. Hij was minister van Buitenlands Zaken, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en doet nu een gooi naar het voorzitterschap. En hij is PvdA'er. Hij kreeg dan ook een warm onthaal in Bergen op Zoom van de lokale PvdA-leden. Maar ook van zo'n veertig jonge sociaal-democraten die Timmermans drie dagen lang constant volgende tijdens hun eigen 'Tour de France'. Wouter vertelde er enthousiast over. "Frans Timmermans gaat natuurlijk voor het voorzitterschap, en dat vinden wij heel erg mooi. Daarom heeft deze groep van jongeren uit België, Nederland en Duitsland besloten om Frans drie dagen te volgen. Met op zaterdag in Amsterdam een afsluitend feest waarbij we samen met Frans maar ook met Trijntje Oosterhuis het Eurovisiesongfestival kijken."

Tour de Frans

Vergezeld door zijn 'Tour de Frans' volgers, die stapels flyers en bossen rode rozen bij zich hadden, maakte Timmermans een wandeling van het Pastoor Joorenplein richting de Grote Markt. Onderweg sprak hij voorbijgangers maar ook ondernemers aan om het gesprek over Europa aan te gaan en om mensen te motiveren om hun stem uit te brengen. En hoewel sommige mensen Timmermans niet herkenden, wisten de meeste Bergenaren wel wie zij voor zich hadden. Er waren dan ook veel verbaasde en verwonderde gezichten tijdens de wandeling, en her en der poseerde Timmermans als een soort popster voor de selfies.

De groep vervolgde haar ocht naar de Blokstallen. Daar zaten scholieren van het Mollerlyceum, 't Rijks, het Roncalli en ROC West-Brabant klaar voor een collegetour met Timmermans. In dat gesprek waarbij Timmermans werd geïnterviewd maar ook vragen van de scholieren beantwoordde ging Timmermans op zeer diverse onderwerpen in. Van hoe hij was als puber, tot hoe hij zich voelde toen hij zijn bekende MH17-speech gaf bij de VN. Ook ging hij uitgebreid in op de plannen die hij wil uitvoeren wanneer hij gekozen wordt als voorzitter van de commissie. Zo wil hij grote stappen gaan maken als het aankomt op de huizenmarkt en op het klimaat. En hoewel er ook pittige vragen werden gesteld, bleef de sfeer er de gehele collegetour goed in zitten. Op de vraag of hij vind dat Nederland in Europa moet blijven, kon Timmermans dan ook grappend antwoorden. "Ja, nou dat lijkt me wel, hé."

Stemmen in Bergen op Zoom

Alle stemgerechtigden mogen op donderdag 23 mei naar de stembus. In Bergen op Zoom zijn er 33 plekken waar je je stem kan uitbrengen. Eén in Lepelstraat, vijf in Halsteren en 27 in Bergen op Zoom. Net als tijdens de verkiezingen voor de provinciale staten en het waterschap is er ook deze keer weer een stembureau op het NS-station te vinden. Wil je een overzicht van alle stembureaus zien? Ga dan naar www.waarismijnstemlokaal.nl. Ook staan alle stembureaus vermeld op de stempas. Wie wil gaan stemmen moet zorgen dat hij zijn stempas en identiteitsbewijs bij zich heeft. Deze mag op de dag van de verkiezingen maximaal vijf jaar zijn verlopen. [l]

Waar stemmen we voor?

De verkiezingen op donderdag 23 mei zijn voor het Europees Parlement, in de volksmond ook wel 'Brussel' genoemd. Het Europees Parlement heeft in totaal 751 zetels, verdeeld over 28 landen. De zetels zijn onder de lidstaten van de Europese Unie verdeeld op basis van inwoneraantal. Nederland heeft 26 zetels. De stemwijzer voor de verkiezingen vind je op www.eu.stemwijzer.nl.

Scholieren luisteren aandachtig naar het verhaal van Timmermans