Verwerp het wegwerpplastic door leerlingen van Roncalli SG

BERGEN OP ZOOM - Jaarlijks worden tonnen aan afval geproduceerd door de mens. Alleen al in Nederland gooien we bijna 400.000 ton plastic per jaar weg. Dit afval is zeer nadelig, omdat het een gevaar vormt voor onze omgeving en dus ook voor onszelf. Allereerst kunnen de meest voorkomende plastics, gemaakt van aardolie, niet verwerkt worden door de natuur. Zo hoopt het plastic afval zich op, bijvoorbeeld in de welbekende plastic soep. Daarnaast is de plasticproductie verantwoordelijk voor een grote uitstoot van koolstofdioxide. Dat moet toch anders kunnen?

Met deze vraag ontstond ons project voor maatschappijleer. Sterre, Wilmar, Daan en Christel zijn vier leerlingen uit 5 VWO van het Roncalli SG in Bergen op Zoom. In dit project, dat in het kader moest staan van klimaatverandering en duurzaamheid, zijn we op zoek gegaan naar mogelijke alternatieven en oplossingen voor de enorme plasticvervuiling in onze maatschappij. En die hebben we gevonden.

Biobased
Een mogelijk alternatief is het introduceren van bioplastics. Bioplastics kunnen biobased en biologisch afbreekbaar zijn. Biobased betekent dat iets gemaakt is van biologische producten, bijvoorbeeld aardappelzetmeel. Biologisch afbreekbaar houdt in dat iets snel afbreekt in de natuur en dat de natuur deze afgebroken stoffen weer kan hergebruiken. Als bioplastic nu biobased en biologisch afbreekbaar is, zou dit een geweldige vervanging zijn voor het wegwerpplastics.Daar komt bij dat de productie van bioplastic minder koolstofdioxide-uitstoot met zich meebrengt dan de productie van reguliere plastics.
Voor ons onderzoek zijn we op bezoek gegaan bij de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Daar wordt onderzoek gedaan naar bioplastic en andere nieuwe, duurzame materialen. De provincie steunt de Green Chemistry Campus. Daarom zijn we afgereisd naar het provinciehuis in Den Bosch om te spreken met Johan van den Hout, gedeputeerde van de provinciale staten Noord-Brabant, met de portefeuille natuur, water en milieu.
Beide partijen beamen de voordelen van bioplastic. Toch kleven er ook enkele nadelen aan. De Green Chemistry Campus stelt dat er nog geen bioplastic is dat goed tegen extreme omstandigheden kan, bijvoorbeeld hitte of een hoge zuurgraad . Volgens Johan van den Hout is het in de eerste plaats belangrijk om de productie van plastic afval te beperken.
Er is dus zeker een toekomst in bioplastic. Verder onderzoek is nodig om bestaande technieken te verbeteren. De oplossing voor de plasticvervuiling komt in zicht.

Meer weten
Bekijk ons filmpje op Youtube: https://youtu.be/DMPOOXQeI7k. Hierin maken we onder andere ons eigen biobased en biologisch afbreekbare plastic en praten we met medewerkers van de Green Chemistry Campus. [l]