Wethouder Barry Jacobs met betrokkenen van de VoorleesExpress. FOTO RIANNE FOLKERTSMA
Wethouder Barry Jacobs met betrokkenen van de VoorleesExpress. FOTO RIANNE FOLKERTSMA Rianne Folkertsma

De VoorleesExpress werkt!

BERGEN OP ZOOM - Onderzoek van de Erasmus Universiteit bewees: de VoorleesExpress werkt. In gezinnen die deelnemen aan dit project wordt de taalomgeving rijker, waardoor kinderen zich beter kunnen ontwikkelen. Ouders leren welke boeken bij hun kinderen passen en wat ze nog meer kunnen doen om hun kinderen te helpen om beter te worden in taal.

De VoorleesExpress is er voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar waar voorlezen en vertellen niet vanzelfsprekend is. Deze kinderen kennen minder woorden dan hun leeftijdsgenoten en begrijpen daardoor minder van verhalen en de uitleg op school. Met het doel om deze kinderen toch gelijke kansen te geven als andere kinderen, komt er een half jaar lang wekelijks een vrijwilliger van de VoorleesExpress op bezoek om met de kinderen te lezen, praten en spelen. Ouders kunnen actief meedoen en leren hoe ze zelf hun kinderen kunnen helpen. Er wordt ingezet op leesplezier.

De VoorleesExpress komt vaak in gezinnen met een niet-Nederlandse thuistaal. Maar er zijn in Bergen op Zoom ook heel veel gezinnen waar de ouders goed Nederlands spreken, maar toch moeite hebben met voorlezen en taalspelletjes. Ook in die gezinnen kan de VoorleesExpress de ouders handvaten geven om hun kinderen beter te kunnen begeleiden.

Van het onderzoek over de effectiviteit van de VoorleesExpress is een boekje gemaakt. Deze week werd dit boekje aangeboden aan wethouder Barry Jacobs. Daarbij werd een bijdrage geleverd door een voorleesgezin, een voorlezer en de juf van het voorleeskind. De wethouder maakte van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen aan de kinderen en hun ouders over knelpunten en hun oplossingen. Samen krijgen we meer voor elkaar.

De VoorleesExpress wordt in Bergen op Zoom uitgevoerd door WijZijn Traverse. [l]