Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Angelique Osinga is Rapidkampioen

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 17 mei speelden de schakers van BSV de finale van het interne Rapidkamioenschap. Angelique Osinga won de finale, en is de Rapidkampioen.

De finale werd gespeeld door vier finalisten, die zich in drie voorronden hadden geplaatst. In november 2018 won Piet Bruys de eerste voorronde; Angelique Osinga en André van der Graaf wonnen in januari de tweede voorronde; de derde voorronde in februari werd gewonnen door Rob Hopman-Been en Bas van de Putte.

Doordat Rob Hopman-Been zich terugtrok, beleven er vier finalisten over. Zij speelden een hele competitie, dat wil zeggen een partij met wit en een partij met zwart tegen alle tegenstanders. Hiervoor hadden ze per partij 15 minuten bedenktijd.

Angelique Osinga verloor geen enkele partij, en stond alleen twee remises af: de ene remise speelde ze tegen André van der Graaf, de andere tegen Piet Bruys. Met 5 punten werd ze winnaar van de finale. Bas van de Putte verloor zijn beide partijen tegen Angelique, en won zijn partijen tegen de beide andere finalisten; Bas legde met 4 punten beslag op de tweede plaats. André van der Graaf haalde 2 punten, en eindigde daarmee op plaats 3. Piet Bruys kwam niet verder dan twee remises, één tegen Angelique Osinga en de andere tegen André van der Graaf. Piet eindigde met één punt op de laatste plaats.

Knock-Outtoernooi

Ook in de halve finale van het Knock-Outtoernooi is de afgelopen weken een aantal partijen gespeeld. Kees de Looff en Pieter-Jan Demmers speelden in hun eerste partij remise, in de tweede partij won Kees, waarmee hij zicht plaatst voor de finale. Ook Robert Kunst plaatst zich voor de finale, door te winnen van Bert van der Linden.

In de B-groep won Abdelhamid Hissein van Alexander van ‘t Hoff, en Bas van de Putte versloeg Wesley Hopmans.

Schaakstelling

De vorige schaakstelling was: Wit: Kf5, Tg7, Pe1, pionnen g2 en h2. Zwart: Kh5, Lf2, pionnen g3 en h6. Wit begint met 1. Txg3. Er dreigt nu Th3 mat. Op 1… Lxg3 volgt 2. Pf3. Nu moet de loper zetten, en zet wit mat met 3. g4. Op 1… Lxe1 volgt 2. Th3+ Lh4 3. g4 mat.

In de nieuwe stelling geeft wit mat in 3 zetten. [l]