Pastoraal hoekje

Lieve mensen! Welk beeld heeft u van Maria?
Dat is misschien een goede vraag om te overdenken, wanneer we de meimaand ingaan.
Deze maand is toegewijd aan Maria, de moeder van Jezus. Veel mensen plaatsen bij haar beeltenis thuis een bloem en/of een kaarsje. In de lente maken velen een tocht naar een veldkapel of bedevaartsoord.
Waarom doen we dat? Blijkbaar hebben we iets met Maria. Het is misschien goed om dat tegen elkaar uit te spreken. Wie is Maria voor mij? Waarom zet ik haar in de bloemen? Waarom steek ik een kaarsje bij haar aan?
Ze roept bij mij het beeld van geborgenheid en veiligheid op. In mijn woning heb ik diverse afbeeldingen van haar staan. Die spreken ieder voor zich. Het gaat niet om de afbeelding, maar het diepe wat ze proberen te verwoorden. Op een of andere manier word ik in mijn hart geraakt. Het beeld wat mij het meest aanspreekt is de geborgenheid en de veiligheid, die Maria uitstraalt. Dat roepen de beelden van Maria als moeder met het kindje Jezus in de armen op. Maar wanneer bevrijding en zelfbewustzijn worden opgeroepen raakt me dat ook.
Maria als de strijdbare vrouw of de zorgzame moeder zijn ook indrukwekkende beelden.
De iconen verwijzen naar haar hemelse werkelijkheid. Ook bloemen verwijzen naar deze unieke vrouw en kunnen zo ook een beeld van haar zijn. Ik denk dan aan de witte lelie.
Kortom ieder beeld geeft iets van onze relatie met Maria aan. Het is boeiend om deze band met elkaar te delen in de meimaand.
Vrede en Alle Goeds!
Pastoor Paul Verbeek
[l]