Grote vertragingen verwacht bij de Bergse Diepsluis

BERGEN OP ZOOM - Bram Aertssen heeft onlangs afscheid genomen als voorzitter bij Watersportvereniging De Schelde. Toch gaf hij de aanwezigen nog wel een waarschuwing mee. Hij verwacht namelijk een grote vertraging de komende jaren bij de Bergse Diepsluis.

"Deze waarschuwing is ingegeven door de realisatie van 180 ligplaatsen aan het Zoommeer bij Waterrijk Oesterdam", vertelt Aertssen. "Op deze locatie worden vakantiehuizen, een hotel en een jachthaven gerealiseerd. Door deze toename zal de wachttijd enorm toenemen." Met de jachthavens van Tholen, Bergen op Zoom en de nieuwe jachthaven bij Waterrijk Oesterdam verwacht Aertssen een capaciteit van zo'n 500 jachten. "Nu zijn er al vaak wachttijden van 2 tot 3 uur in de zomermaanden."

Lobby

Volgens Bram Aertssen moeten alle vier de jachthavens dan ook samen optrekken om te gaan lobbyen voor een grotere schutsluis. "Alle vier de jachthavens zijn gebaat bij een grotere schutsluis en wil je dit stuk Zoommeer verder ontwikkelen als watersportparadijs dan is dit van essentieel belang." Nu kunnen er iedere keer 4 tot 6 schepen mee, maar volgens Aertssen moet dat minstens uitgebreid worden naar 20 tot 30 schepen per keer. "Eventjes een dagje zeilen op de Oosterschelde wordt in de toekomst een lastige klus eer je door deze kleine sluis bent."

Afscheid

De afscheidsreceptie voor Aertssen werd gehouden in het clubhuis van de vereniging en er waren veel leden van de vereniging, gemeente en ook besturen van andere watersportverenigingen aanwezig. Bram Aertssen is 15 jaar voorzitter geweest en heeft veel zaken veranderd en verbeterd in samenspraak met het bestuur en de leden. In de afgelopen jaren zijn de steigers vernieuwd en ook is het terrein aangekocht van de gemeente. Ook de jeugdlocatie Aan Lagerwal is in deze periode gerealiseerd met veel jeugdleden en een erkende zeilschool. Het enige wat hij niet heeft kunnen realiseren is de verhuizing van de bestaande jachthaven naar een nieuwe locatie aan de Waterschans. "Dit is voor mijn opvolger Aart de Valk." De vereniging heeft ongeveer 500 leden waarvan zo`n 80 jeugdleden en veel leden zijn al heel lang lid van deze club. Bram Aertssen is enkele weken geleden bij de Algemene ledenvergadering al benoemd tot erelid van de vereniging. "Nu afkicken en eerst maar eens met vakantie en dan zien wij wel wat er op mijn pad komt."