De elfjarige Cecilia Rondagh  maakt onderdeel uit van Kolping’s Zonen FOTO HANS DE BOT
De elfjarige Cecilia Rondagh maakt onderdeel uit van Kolping’s Zonen FOTO HANS DE BOT Foto: Hans de Bot

'Muziek maken met elkaar is leuk'

BERGEN OP ZOOM - De elfjarige Cecilia Rondagh is een van de muzikanten van het Opstap Orkest van Kolping’s Zonen. Daarnaast kent deze Bergse harmonie een Klein en Groot Orkest. Harmonie Kolping’s Zonen organiseert voor de derde keer het muziekproject ‘Sjef Muziek’. Beginnende muzikanten kunnen tijdens 3 repetities en een slotconcert met de leden van het Opstap en Kleine Orkest beleven hoe het is om samen, in een groep, muziek te maken.

“Ik speel nu vijf jaar hobo. Op een open dag bij het CKB heb ik kennis gemaakt met het instrument. Ik vind een hobo mooi klinken en ik wilde een ander instrument gaan bespelen dan iemand normaal zou kiezen”, zegt Cecilia. “Mijn twee jaar oudere zus speelt ook hobo en mijn moeder speelt cello. Mijn zus en ik zijn tegelijkertijd op muziekles gegaan dus ik kende het instrument niet eerder. Bij een klarinet klinkt alles lager en bij een hobo alles hoger” vertelt Cecilia verder.

A-diploma
“Nu maak ik al vier jaar muziek in het Opstap Orkest van Harmonie Kolping’s Zonen. Inmiddels heb ik mijn A-diploma behaald en zou door kunnen stromen naar het Klein Orkest van Kolping’s Zonen. Maar naast het Opstaporkest en muziek maken heb ik ook nog een andere hobby en dat is dansen. De danslessen vallen onder dezelfde tijd als de repetities van het Klein Orkest dus moet ik keuzes maken. Voorlopig blijf ik dus nog in het Opstap Orkest en dat is gewoon mogelijk,” zegt Cecilia.

Repetities
Enthousiast vertelt Cecilia verder, “Een andere leerling op het CKB speelde ook in het Opstap Orkest en toen ben ik een keer gaan kijken tijdens de repetities. Ik vond het gelijk heel erg leuk en gezellig. In eerste instantie is het even wennen om met een groep muziek te maken maar dat ben je zo gewend. Toen ik begon kende ik in niemand van het orkest maar in een korte tijd had ik veel nieuwe vrienden en vriendinnen. Tijdens de repetities en concerten wordt er veel plezier gemaakt en gelachen. We spelen vaak bekende populaire nummers en dat vind ik erg leuk. Je leert heel veel nieuwe mensen kennen. Het is niet alleen maar muziek maken maar alle activiteiten eromheen zijn leuk en gezellig.”

Muziekkamp
"Dit jaar gaan wij weer op een weekend met alle muzikanten van het Opstap en Klein Orkest op muziekkamp. Hier kijk ik echt naar uit. Wij doen dan verschillende activiteiten en repeteren muziek. Aan het einde van het weekend wordt er een slotconcert gegeven. De concerten die wij geven, b.v. het Vastenavendconcert, zijn ook super leuk."


Sjef Muziek
Deelname aan het muziekproject ‘Sjef Muziek’ is gratis en voor iedereen die een blaasinstrument speelt of slagwerker is. De eerste repetitieavond is 3 juni. Daarna volgen repetities op 17 en 24 juni. Het project wordt afgesloten met een BBQ voor de leden van het orkest en voor iedereen met Het Klapstoel concert op 1 juli op het Beursplein aanvang 19.00 uur. Voor inschrijving en info: www.kolpingszonen.nl en www.sjefmuziek.tk [l]