Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Glasbakken straks ook geschikt voor blikafval

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Andrew Harijgers heeft vrijdag bij de Laan van Reimerswaal de eerste glasbak met een apart vak voor blik in gebruik genomen. Het is één van de maatregelen die de gemeente treft in samenwerking met afvalverwerker Saver om de hoeveelheid restafval in de gemeente terug te dringen.

DOOR REMKO VERMUNT

Alle 51 glasbakken in de gemeente Bergen op Zoom worden de komende tijd aangepast naar de nieuwe werkwijze. De glasbak is geschikt, wanneer er een paarse markering is aangebracht voor het blikafval. Voorheen had je drie vakken bij de glasbak: één voor wit glas, één voor bruin glas en één voor groen glas. Maar, omdat het gekleurde glas toch vaak verkeerd terechtkomt, moet dit in de fabriek nog gesorteerd worden. Daarom wordt het gekleurde glas nu samengevoegd en daarmee houdt de gemeente één vak over voor blikafval. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld bier- of energiedrankblikjes, maar ook aan flessen van siroop of deodorantbussen of kroonkurken. "Het is niet de bedoeling dat hier verfblikken in worden gegooid."

Goedkoper

Blik is een afvalsoort die oneindig her te gebruiken is net als glas en daarom is het volgens Saver zonde om dit bij het restafval te laten zitten. Daarnaast is het ook voor inwoners goedkoper om blik te scheiden van het restafval. "Blik mag je gratis inleveren. Daardoor hoef je je restafval minder vaak aan straat te zetten, wat automatisch goedkoper is voor de inwoners", legt de wethouder uit. "Door blikafval te scheiden belonen inwoners zichzelf." Uit onderzoek blijkt dat in Bergen op Zoom per jaar ongeveer 57 ton blikafval ingezameld zou kunnen worden.

Bewustwording

Op dit moment wordt er in de gemeente Bergen op Zoom ongeveer 160 kilogram restafval per persoon opgehaald. De ambitie van de gemeente is om dit in ieder geval terug te dringen naar honderd kilo per persoon. Om dit te realiseren wil de gemeente niet alleen blik scheiden van het restafval, maar binnenkort wordt ook gestart met een bewustwordingscampagne rondom het gft-afval. "Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je ook je etensresten bij het gft-afval mag gooien." Het uiteindelijk doel is om de restafvalcontainer voortaan nog maar één keer in de vier weken op te halen in plaats van iedere twee weken. "Maar daar is nog geen officieel besluit over genomen", besluit Harijgers. [l]