Er wordt hard gewerkt aan het dak van de Schelp
Er wordt hard gewerkt aan het dak van de Schelp Foto: Remko Vermunt

College: Geen fouten bij dak De Schelp

BERGEN OP ZOOM - "Het college heeft adequaat gehandeld met de kennis en informatie die tot haar beschikking stond", dat laat wethouder Annette Stinenbosch weten op vragen over het dak bij zwembad De Schelp. Eind april werd bekend dat er vanwege lekkages toch nieuwe dakbedekking moet komen op het zwembad. Kosten: 360.000 euro. Die beslissing riep veel vragen op, omdat tot dan toe constant werd gesteld dat een nieuw dak niet nodig was.

DOOR REMKO VERMUNT

In het eerste, originele plan, zou zwembad De Schelp een nieuw dak krijgen mét zonnepanelen. Maar omdat de kwaliteit van de dakbedekking nog goed genoeg was om jaren mee te gaan, werd dat plan aangepast. Het dak zou blijven liggen en er kwamen geen zonnepanelen. Totdat er een paar maanden geleden opeens een lekkage geconstateerd werd in het dak. Het college besloot daarom dat er toch nieuwe dakbedekking moest komen. Een rare gang van zaken, vond de PvdA-fractie en daarom wilden Joey van Aken en Adam Ahajaj weten waarom de lekkages niet aan het licht zijn gekomen tijdens een eerdere inspectie van het dak.

Inspecties

De wethouder laat nu weten dat het vervangen van de dakbedekking gepland stond in 2024. "En omdat er geen lekkages bekend waren bij de exploitant is er geen visuele inspectie aan de buitenzijde van het dak gepleegd." Omdat diezelfde reden heeft er destijds ook geen destructieve inspectie plaatsgevonden. "Bij destructieve inspecties wordt behalve het met het oog waarnemen ook ingesneden in de dakbedekking om hechtingen van naden en dergelijke en opbouw te waarderen", vertelt Stinenbosch. "Er wordt destructief onderzoek verricht als er problemen zijn gesignaleerd zoals lekkages. Aangezien de lekkages pas aan het licht kwamen bij het verwijderen van het plafond en plafonddoeken was er niet eerder aanleiding om destructief onderzoek te verrichten." Het college stelt dan ook dat op basis van de informatie die beschikbaar was, de juiste keuzes zijn gemaakt. [l]