Wie een bezoekje brengt aan Fort de Roovere moet ook even bij de Mozesbrug kijken.
Wie een bezoekje brengt aan Fort de Roovere moet ook even bij de Mozesbrug kijken. Foto:

West Brabantse Waterlinie is in ere hersteld

BERGEN OP ZOOM - Fort de Roovere, het Ravelijn, Waterschans en Fort Henricus in Steenbergen. Het zijn de vier forten van de Brabantse Wal waaraan de afgelopen jaren veel is gewerkt binnen het project Landschap van Allure, maar na jaren van (ver)bouwen en restaureren is de West Brabantse Waterlinie nu in ere hersteld en dat wordt gevierd!

DOOR REMKO VERMUNT

Op zaterdag 8 juni wordt in Bergen op Zoom en Steenbergen een open dag georganiseerd die volledig in het teken staat van die West Brabantse Waterlinie, een historische verdedigingslinie. De open dag begint met de officiële opening van het fort in Steenbergen en vanaf 11.00 uur vinden er diverse activiteiten plaats op het gebied van cultuur, natuur en erfgoed op de Forten van de Brabantse Wal. "Zowel jong als oud kan meedoen aan of genieten van allerlei feestelijke, culturele, creatieve, architectonische, historische, sportieve en muzikale activiteiten en optredens", aldus de organisatie. "Er rijdt dan ook een speciale bus langs de vier forten én langs Blauwe Sluis, Roode Weel, Benedensas en Dintelse Gorzen. De gidsen in de bus geven informatie over al deze locaties."

Activiteiten

Zo kan je bijvoorbeeld terecht op Fort de Roovere. Hier vindt je niet alleen een luchtkussen voro de kinderen, maar ook disc golf, een katapult, de kinderen kunnen steppen en er wordt geschminkt. Uiteraard is De Schaft geopend voor iets te eten en drinken. Entertainment wordt verzorgd door Boogie Down, Creative Art Worx, Acrodance, Borgerij het Kampement en theatrale site-acts o.a. 'De Ballonenreiziger' en 'De avonturier'. Bij de Waterschans kan je terecht voor vliegerdemonstraties, vliegerworkshops, boogschieten, fitness en wateractiviteiten. Daarnaast zijn het Visgilde en de Juicetruck aanwezig voor een hapje en een drankje. Entertainment en muziek wordt verzorgd door Popkoor Rise & Shine, Shantykoor De Batraven en Het Schorrekoor. Bij het Ravelijn kan je waterfietsen, pijl en boogschieten en oud-Hollandse spellen spelen. Entertainment wordt verzorgd door Strijkersacademie en Harpiste Romy de Laet. Ook zijn hier bekende kunstenaars aanwezig: Karin van de Looij, Irene Weug, Christine Veraart, Elke Zimmerman en Gerard Fransen.

Expeditie Zuiderwaterlinie

Niet veel later, op 19 juni, staat er wederom een activiteit gepland op Fort de Roovere. De West Brabantse Waterlinie maakt onderdeel uit van de langere Zuiderwaterlinie. Dit is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland die elf vestingsteden met elkaar verbindt. "Van 19 tot en met 29 juni vormt de Zuiderwaterlinie het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie. Wandelingen voeren deelnemers langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave." Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Ook in de regio Bergen op Zoom staan er tal van activiteiten op het programma.

'Verwacht spectaculaire
gebeurtenissen en
onverwachte wendingen'

Eerste etappe

De eerste etappe start om 17.30 uur vanop Fort de Roovere en eindigt in Steenbergen, waar de restanten van de voormalige vesting hier en daar nog zichtbaar zijn: herstelde bastions, de herkenbaar gemaakte liniegracht en de opgeknapte vestingmuur. Vanaf 20.30 uur barst het feest in Hotel Restaurant De Wallevis los: troubadour Frank van Es zal er een spetterend optreden verzorgen. Muzikaal ambachtelijk vermaak met gitaar, accordeon, zang, gitaarluit en mondharmonica, plezier gegarandeerd!

Gratis deelname

Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen. Deelname is gratis, maar je moet je wel even inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven [l]