‘Cross of Remembrance’ vormt de toegang tot het Dilemma Doolhof bij Bergen op Zoom IMPRESSIE MOTHERSHIP
‘Cross of Remembrance’ vormt de toegang tot het Dilemma Doolhof bij Bergen op Zoom IMPRESSIE MOTHERSHIP Foto:

Dilemma Doolhof opent in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Tussen de Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen wordt op donderdag 13 juni het zogenaamde Dilemma Doolhof geopend. Een interactieve kunstinstallatie waarbij bezoekers voor ingrijpende keuzes komen te staan in conflictsituaties uit het verleden en het heden.

DOOR REMKO VERMUNT

De verhaallijnen in het Dilemma Doolhof zijn geïnspireerd op keuzes uit de 75 verhalen van Brabant Remembers. Het zijn bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen, groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensbepalende keuze centraal staat.

Keuzes

Wie het doolhof inloopt, wordt zich bewust van de impact van deze vaak levensbepalende keuzes. "De keuze die bezoekers op elk kruispunt in het doolhof maken, bepaalt het vervolg van het verhaal en daarmee de weg door het doolhof", vertelt de organisatie. Om de impact extra goed voelbaar te maken, is gekozen voor een sober ontwerp, vrij van beelden en andere prikkels. De verhaallijnen worden ten gehore gebracht en zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te beleven.

Locatie

Het doolhof wordt tussen de twee militaire erevelden in geplaatst, waarmee extra aandacht wordt gevestigd op de impact van de Slag om de Schelde bij de bevrijding van Brabant - en dus Nederland - tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral veel Canadezen en Britse soldaten streden deze strijd en kwamen hierbij om. Het Canadese ereveld in Bergen op Zoom is voor de Canadezen dan ook één van de belangrijkste erevelden in Nederland.

Brabant Remembers

Het Dilemma Doolhof is ontwikkeld voor Brabant Remembers in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant '40-'45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. De 75 verhalen die Brabant Remembers heeft opgetekend, één voor ieder jaar dat we in vrijheid leven, geven een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.

75 jaar bevrijding

Hoewel 75 jaar bevrijding van Nederland volgend jaar pas wordt gevierd, is het voor Bergen op Zoom al wél 75 jaar geleden dat de stad bevrijd werd. Net als in het lustrumjaar 2014 wordt dit groots gevierd in de regio. De stichting Bevrijding Brabantse Wal zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met de gemeenten Steenbergen en Woensdrecht. Zo wordt er onder andere weer een toertocht gehouden met een groots defilé, een taptoe op de Grote Markt en verschillende lezingen en concerten. Bij het defilé zal ook Wachtpost 13 van de partij zijn. De Bergse muziekgroep deed dat in 2014 als Wachtpost XL, maar wil dat in 2019 als XXL gaan doen met zo'n honderd muzikanten. [l]

Het Dilemma Doolhof blijft tenminste één jaar op deze locatie in Bergen op Zoom staan. Het doolhof is vrij toegankelijk.