Tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw is een kijkje achter de schermen bij De Schelp mogelijk.
Tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw is een kijkje achter de schermen bij De Schelp mogelijk. Foto:

Open dag De Schelp

BERGEN OP ZOOM – Gewoonlijk is een bouwplaats verboden toegang, maar tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw is een kijkje achter de schermen mogelijk. Op zaterdag 15 juni kunnen geĂ¯nteresseerden op meer dan 130 bouwplaatsen in Nederland terecht voor onder andere een rondleiding op de bouwplaats en leuke activiteiten om kennis te maken met het bouwvak. De Kok Bouwgroep opent de deuren van De Schelp voor een sneak peek in het vernieuwde zwembad.

Er wacht de bouwsector de komende jaren een flinke opgave.Woningcorporaties en kantooreigenaren dienen hun bestaande bezit flink te verduurzamen en ook voor het woning tekort zijn er op korte en middellange termijn te weinig uitvoerbare bouwplannen, toont onderzoek van het EIB aan. Maar ook in de utiliteitsector stijgt de vraag. Genoeg werk dus de komende jaren.

"Daarom vinden wij het zo belangrijk om te laten zien wat er allemaal mogelijk is." Vertelt Robbert van de Sande, directeur bij De Kok Bouwgroep. "De variatie in beroepen in onze branche is erg groot en hoe we nu werken is niet meer te vergelijken met 20 jaar geleden. Werkvoorbereiders werken tekeningen compleet in 3D uit en onze servicemedewerkers hebben allemaal een Ipad. Er worden bovendien grote innovatieslagen gemaakt als het gaat om sneller en duurzamer bouwen. Zo investeren we bijvoorbeeld in onderzoek naar biobased en circulaire oplossingen. De bouw is dus niet alleen dringend op zoek naar echte vakmensen maar ook naar jonge mensen met een creatief brein die de ontwikkelingen in de branche vooruit helpen."

Afgelopen 14 mei nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de nieuwe wet Kwaliteitsborging aan. Vanaf 1 januari 2021 komt daarmee de verantwoordelijkheid voor het kwalitatief hoogwaardig opleveren van een project bij de aannemers te liggen. Bouwers zullen moeten aantonen dat zij volgens de regels van het bouwbesluit werken door een compleet dossier op te bouwen. Doel van de nieuwe wet? Minder bouwfouten. "Ook hier liggen kansen als het gaat om instroom in de bouwwereld" Gaat Van de Sande verder. "Ook voor zij-instromers zijn er voldoende mogelijkheden. Tijdens de Dag van de Bouw willen we de inwoners van Bergen op Zoom uiteraard graag laten zien hoe het ervoor staat in hun zwembad. Maar daarnaast willen we jonge mensen enthousiast maken en tonen hoeveel mogelijkheden er in de bouw zijn. Iedere discipline vertelt daarom tijdens een interactieve rondleiding iets over haar bijdrage aan de verbouwing van De Schelp. Voor mensen die nog op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging is onze vacaturemarkt wellicht een bezoek waard.' [l]