HMR op Pinksteren

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 9 juni, Pinksteren, zal de Hoogmis van 9.30 uur in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom, zoals gebruikelijk op deze feestdag, vocaal/instrumentaal door Hortus Musicus Religiosus worden verzorgd. Voorganger bij deze Eucharistieviering is pastoor Paul Verbeek.

Onder leiding van Koert Damveld zal HMR de viering verzorgen met de bijzondere “Misa a Buenos Aires” uit 1996 geschreven door de in 1965 geboren Argentijnse componist Martin Palmeri. De muziek klinkt al heel wat jaren in Europa op de concertpodia, maar voor zover bekend nu voor het eerst ook in Nederland tijdens de liturgie. De vermenging van klassieke Europese stijlen met de tango levert aansprekende muziek op, vandaar de bijnaam Misatango.

Het is vooral Astor Piazolla geweest die de traditionele Argentijnse tango ontwikkelde tot wat men tango nuevo (nieuwe tango) is gaan noemen, muziek die wel geïnspireerd is op volksmuziek, maar met veel complexere muzikale structuren. De mis van Palmeri is in deze stijl gecomponeerd voor vierstemmig koor, mezzosopraan, strijkorkest, bandoneon en piano.

Op de momenten waar in een viering meestal orgelliteratuur klinkt hoort u vandaag enkele werken van Astor Piazolla, waaronder “Adios Nonino”, dat bekend werd door de uitvoering van Carel Kraayenhof bij het huwelijk van het huidige koninklijk paar. De bandoneonpartijen worden vandaag gespeeld door Jacqueline Edeling, die bij Carel Kraayenhof studeerde aan het conservatorium te Rotterdam.

Er is daarnaast het door de schola cantorum gezongen gregoriaans van Pinksteren en het lied

“Het goddelijk licht”, dat zo verbonden is met bisschop Ernst.

De gebruikte kerkingangen zijn die aan de Kerkstraat en aan de Zuivelstraat. [l]