Merck Toch Hoe Sterck te gast op het Kasteel van Breda. FOTO PAUL BASTEN
Merck Toch Hoe Sterck te gast op het Kasteel van Breda. FOTO PAUL BASTEN Paul Basten

Bergse cultuurhistorische groepen geliefd

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom beschikt over een aantal unieke cultuurhistorische groepen. Maandag 10 juni, 2e Pinksterdag, gaat een tweetal Bergse groepen op pad naar het Kasteel van Breda. De Borgerij Berghen opden Zoom en de groep Merck toch Hoe Sterck nemen dan deel aan de Bredase Nassaudag, tevens Landelijke Dag van het Kasteel.

Net als vorig jaar vinden daar in de middag ridderspelen plaats met ridders te paard, een spectaculair schouwspel. De twee Bergse groepen maken onderdeel uit van de grootschalige historische entourage op die dag. Ze zijn al vaker te gast geweest op het Kasteel van Breda en kennen inmiddels de weg.

Kindvriendelijk evenement

Normaal gesproken is het Kasteel van Breda gesloten voor het publiek, gelet op het militaire karakter van dit historisch complex. De nieuwe koning Willem I schonk het familiebezit in 1826 namelijk aan de krijgsmacht voor het oprichten van de Koninklijke Militaire Academie. Maar ieder jaar op 2e Pinksterdag gaan de poorten van dit nationaal erfgoed wijd open voor het publiek. Bezoekers kunnen dan onder leiding van een gids of op eigen gelegenheid diverse historische gebouwen en ruimtes bezichtigen. Het programma heeft veel in petto voor ouders met kinderen. Voor de allerjongsten is er een kleurwedstrijd en een interactief kindertheater over een meisje dat ridder wilde worden. Oudere kinderen kunnen een puzzeltocht doen, boogschieten of zwaardvechten. De twee Bergse groepen slaan verspreid over het kasteelterrein hun kampementen op en zullen daar optredens en demonstraties verzorgen. Het gebruik van knallende musketten en donderende kanonnen wordt daarbij niet geschuwd. De Bergenaren krijgen concurrentie van andere groepen, waaronder vendelzwaaiers uit Hoogstraten, de Bergsche Battery uit Zevenbergen, valkeniers en een spannende vuurvreter. Hoogtepunten voor jong en oud zijn ongetwijfeld de imposante historische openingsstoet vanuit de stad naar het kasteel om 11.00 uur en later op de middag de steekspelen met ridders te paard.

De Bredase Nassaudag staat in het teken van het leven en dood van René de Chalon, de eerste Prins van Oranje-Nassau (1519-1544). De enige, echte stamvader van het Huis van Oranje, die de Oranjes voorzag van hun lijfspreuk ‘Je maintiendrai’. Ook elders in Breda zijn er volop activiteiten in het kader van de Nassaudag en ’s avonds is er in het kader van het Spanjaardsgatfestival een openluchtconcert op de pontons in de Bredase haven. Het Kasteel van Breda ligt op loopafstand van het station NS, de toegang is gratis. Entree alleen via de Stadhouderspoort gelegen aan het Kasteelplein. Toegang vanaf 11.00 uur, de poort sluit om 16.30 uur. Meer informatie op www.bredanassaustad.nl en www.kasteelvanbreda.nl. [l]