Advertentie in Nieuws- en Advertentieblad van Bergen op Zoom op vrijdag 18 en zondag 20 november 1870.
Advertentie in Nieuws- en Advertentieblad van Bergen op Zoom op vrijdag 18 en zondag 20 november 1870.

De verdwenen herberg 'de Hazekop'

BERGEN OP ZOOM - De herberg “de Hazekop” was gelegen halverwege de huidige Zandstraat in Bergen op Zoom, in de vroegere zogenaamde Buijtenpoorterij, tussen de vestingwal en Fort Moermont. De naam zal vermoedelijk een verbastering zijn van de achternaam van de eigenaar/uitbater Matthijs Hasekoks.

Een naam die bijna acht decennia na zijn overlijden nog voortleefde. In 1934 werd het eerste gedeelte van de Zandstraat nog de Hazekopweg genoemd. Voordat Mathijs in 1801 eigenaar werd heette het huis al anderhalve eeuw Huys ten Halve. De horeca-functie van het huis eindigde rond 1911.
Voor verdere informatie over de geschiedenis, ook met gerelateerde zijstapjes, van de herberg wordt verwezen naar de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (het BHIC), rubriek Ontdekken, Verhalen.

Oude foto's
Zijn er nog lezers met een oude foto van de herberg dan kunnen zij zich melden bij Willem Kruf, e-mail: krufjes@home.nl. Overigens zijn op de website van het BHIC meer lezenswaardige verhalen over onderwerpen betreffende Bergen op Zoom en/of de regio terug te vinden. [l]