Pastoraal hoekje

Niet hetzelfde liedje
Op vakantie in een grote stad verplaats je je het makkelijkst met de metro. Als je moet overstappen moet je vaak een heel eind lopen en over diverse roltrappen je weg vinden. Soms word je dan verrast door mooie muziek, van een artiest in één van de gangen.
Ik word daar altijd heel vrolijk van. Soms is het deuntje zo aanstekelijk, dat het nog een hele tijd in mijn hoofd blijft hangen. Zo kan een lied je opbeuren.
Ook in de Bijbel vinden we mooie voorbeelden van muziek die wordt gezongen vanuit reugde en dankbaarheid. Bijvoorbeeld het danklied van Maria, nadat ze met haar nicht Elisabeth kon delen dat ze in verwachting is. En het lied van Miriam na de doortocht van haar volk door de Rode Zee, bevrijd van de slavernij van Egypte.
Als muziek van kracht en lied van vreugde onder moeilijke omstandigheden, ontstond ook de Jazzmuziek. Komend weekend is het Jazzweekend in Bergen op Zoom, waar deze muziek centraal staat. Op zondag is er in de St-Gertrudiskerk de oecumenische Jazzdienst. 'Niet hetzelfde liedje' is het thema. We horen een prachtig bijbelverhaal, over het leven van Ruth. In haar bijbelboek staat geen lofzang, maar haar verhaal en haar kracht nodigen uit tot zingen. Zangeres Do en orkest Brandaris zullen die muziek met ons gaan maken. Ik hoop dat Ruths verhaal zo net als muziek in ons hoofd zal blijven hangen.
Fredi Hagedoorn, pastoraal werkster R.K.-Lievevrouweparochie [l]