Afbeelding
Foto: Gea Vriens

Indrukwekkende doorkomst met lach en traan

HALSTEREN - De Roparun is inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste estafette lopen. Ieder jaar doen er vele teams mee om geld in te zamelen voor instellingen, goede doelen en projecten die een bijdrage leveren aan de missie van de Roparun, namelijk ‘leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Dit doen ze niet alleen door mee te doen met de Roparun. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen.

DOOR GEA VRIENS

De missie van de Roparun is er één die veel mensen aanspreekt. Bijna iedereen kent wel iemand die vecht tegen de ziekte of eraan is overleden. Matthijs Franken vertelt: “ik ben zelf ook ziek geweest en heb toen veel steun gehad van een goede vriend. Hij doet mee met het ‘Team Altijd ééntje teveel’ en daarom ben ik nu hier”.

Teams

In veel doorkomstplaatsen worden activiteiten georganiseerd om de deelnemers aan te moedigen en te steunen. Zo ook voor twee teams die in Halsteren een feestelijke ontvangst krijgen van familie en vrienden, ‘Team Leef’ en ‘Team altijd ééntje teveel’. Bij de voormalige bibliotheek aan de Dorpsstraat in Halsteren zijn twee partytenten opgezet. Er is veel gedaan om van de doorkomst van beide teams een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Zo zijn er gele vlaggetjes en ballonnen opgehangen en klinkt er muziek. “Het is ieder jaar weer indrukwekkend om te zien wat het met mensen doet. Het is ontzettend belangrijk om bij stil te staan” vertelt Marja Wanrooij. Samen met Roby Schetters, Anne-Loes en Anne is zij één van vele vrijwilligers om de doorkomst te organiseren. Ilona Schetters is bestuurslid van ‘Team leef’ en haar man loopt mee met dit team. Ze vertelt: “we hebben dit jaar een aktie georganiseerd met biologische ballonnen. Voor € 2,40, het nummer van ‘Team Leef’, kon je een gedenk- en steun ballon kopen met een kaartje eraan. Er zijn meer dan 100 ballonnen verkocht.” De band ‘Dèèr voelde niks van’ is aanwezig voor de muziek. “Het is voor ons de eerste keer dat we dit doen. Het is natuurlijk een ontzettend goed doel dus daar doen we graag aan mee”, aldus Sanne Leijten, één van de bandleden. Voor de deelnemers van ‘Team altijd ééntje teveel’ zijn er een stukje verderop in de Dorpsstraat veel familieleden en vrienden samengekomen bij ‘1633, eten en drinken’. De eigenaar van dit restaurant verkoopt ontbijtjes voor beide teams en heeft de afgelopen weken meer dan 200 Roparunmenu’s verkocht. Hiervan gaat een deel van de opbrengst naar de twee teams. Vanaf half zes ’s morgens zitten hier al mensen om alle deelnemers die voorbij komen aan te moedigen. Grada Franken: “mijn broer Twan fietst mee bij ‘Team altijd ééntje teveel’ dus ik ben hier om hem te steunen.” Het hele team kan bij ‘1633, eten en drinken’ aanschuiven voor een heerlijk ontbijt.

Doorkomst

Hoewel elk team enthousiast wordt ontvangen en applaus krijgt wordt er in spanning gewacht op de beide teams. Dan, zo rond zeven uur, is het zover. Ze zijn in aantocht. Inmiddels heeft iedereen langs de kant een ballon en deze worden opgelaten op het moment dat de teams langs komen. Familieleden, vrienden en deelnemers zoeken elkaar op en hierbij lopen de emoties soms hoog op. Iedereen is blij om bekenden te zien en er wordt druk gepraat over de afgelopen dagen. Daarna maken de teams zich op voor het laatste stuk richting Rotterdam. Al met al was het een mooie en indrukwekkende doorkomst met een lach en een traan.