Burgemeester Frank Petter mocht de koning welkom heten in Bergen op Zoom
Burgemeester Frank Petter mocht de koning welkom heten in Bergen op Zoom Foto: Remko Vermunt

Koning opent grootste insectenkwekerij Protix

BERGEN OP ZOOM - Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend de officiële openingshandeling verricht bij de nieuwste fabriek van Protix aan de Van Konijnenburgweg. De fabriek is meteen de grootste en meest geavanceerde insectenkwekerij ter wereld en dat werd gevierd met zo'n zeshonderd gasten en verschillende sprekers, waaronder ook minister Carola Schouten.

DOOR REMKO VERMUNT

Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. Daarmee hoopt het bedrijf een gat te vullen in de voedselindustrie. "Kippenvoer bestaat nu voor een groot deel uit soja, maar soja is erg belastend voor het milieu én we moeten het van de andere kant van de wereld halen", legt een woordvoerder van Protix uit. Dat kan anders, dacht CEO Kees Aarts, en daarom is hij in 2009 helemaal vanuit niets begonnen met het kweken van insecten. De belangrijkste speler daarbij is de zogenaamde Zwarte Soldaatvlieg.

Het proces

De koning kreeg tijdens zijn bezoek aan Protix meer te horen over het proces dat doorlopen wordt in de fabriek met deze vlieg. Het begint eigenlijk bij ons: de consumenten. Wij gooien afval weg, zoals sinaasappelschillen en ander gft-afval. Die voedingsresten worden bij Protix gebruikt om de Zwarte Soldaatvlieg te voeden. Die legt op z'n beurt eitjes, die eitjes worden larven en die worden geoogst door de medewerkers van Protix. De larven worden vervolgens gekoeld en verwerkt. "Daar komen twee belangrijke producten uit: eiwitten en vetten." Die eiwitten en vetten worden weer gevoerd aan kippen, maar ook aan vissen en andere dieren. "Op deze manier sluit Protix de voedselkringloop; voedselresten worden hergebruikt en teruggebracht in onze voedselketen."

'Op deze manier
sluit Protix de
voedselkringloop'

Het begin

Om tot dit proces te komen, zijn er in het verleden allerlei proefopstellingen gemaakt, vertelt oprichter Kees Aarts. "Toen we hiermee begonnen, hadden we helemaal niets. Alleen een idee. We hebben onze dure koffie weggedaan en zijn goedkope koffie gaan drinken, omdat we al ons geld nodig hadden." Met vallen en opstaan én heel veel proberen is Protix uiteindelijk in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. Protix is commercieel actief in meer dan twintig landen, heeft tweeduizend verkooppunten over de hele wereld en heeft zo'n twintig patenten in handen voor alle aspecten van het fokken tot aan kweken en verwerken van insecten. De bouw van de nieuwe fabriek in Bergen op Zoom heeft zo'n 45 miljoen euro gekost, maar daarmee is het wel de grootste en meest geavanceerde insectenfabriek ter wereld.

Oplossing

"We kijken vaak met grote ogen naar de jongens van Silicon Valley, maar Kees Aarts is ook zo'n knappe kop met een goed idee", stelde Peter Bakker, president van de World Business Council for Sustainable Development, tijdens de feestelijke bijeenkomst. "Ons voedselsysteem is kapot. Er zijn steeds meer mensen met overgewicht en de aarde raakt overbelast door voedselconsumptie. Hoe maken we van de wereld een betere plek voor onze kinderen? Waarin ook zij kunnen genieten van heerlijk eten, zonder de belasting van het milieu?" Die vragen stelde Bakker aan de ruim zeshonderd gasten uit binnen- en buitenland. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf in een toespraak haar kijk op de markt en daarbij legde ze uit waarom insecten onderdeel zijn van haar visie voor de toekomst van ons voedselsysteem. "Betekent dat dat we straks insecten op ons bord hebben liggen? Waarom niet?", stelde de minister. "Meelwormen en sprinkhanen worden nu al gebruikt voor insectenburgers."

Innovatie

Kees Aarts was in ieder geval blij met de komst van de minister en de koning. "Dit is een belangrijk moment voor ons. Deze fabriek staat symbool voor een transformatie voor de hele insectenindustrie. Wij zijn er trots op dat we in Nederland onze innovatie tot wasdom hebben kunnen brengen. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen." [l]

Met het overhandigen van het eindproduct werd de fabriek officieel geopend