Ilona met haar man en twee kinderen
Ilona met haar man en twee kinderen Foto: Stop MS Bij Ilona

De Octopus in actie voor moeder Ilona

BERGEN OP ZOOM - Zo'n negentig kinderen van basisschool De Octopus en kindcentrum De Kleine Markies zetten zich in voor de moeder van hun school- en klasgenootjes Ties (6) en Fenne(2). De 39-jarige Ilona, getrouwd en moeder van twee kinderen, heeft MS en vertrekt binnenkort naar Moskou voor een stamcelbehandeling. De kosten hiervoor worden echter niet vergoed en daarom wordt door de stichting 'Stop MS bij Ilona' alles op alles gezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

DOOR REMKO VERMUNT

Ruim negen jaar geleden kreeg de Bergse Ilona te horen dat ze Multiple Sclerose heeft, oftewel MS. Een auto-immuunziekte waarbij je centrale zenuwstelsel beschadigd raakt, met verschillende verlammingsverschijnselen tot gevolg. MS kan op dit moment (nog) niet genezen worden, maar een stamcelbehandeling kan het verslechteringsproces wel stopzetten en soms nemen de klachten zelfs af. "Zo zijn er mensen die voorheen in een rolstoel zaten, die na de behandeling weer lopen", vertelt Barry Oudhuis. "In het kort komt het er op neer dat deze behandeling het immuunsysteem als het ware reset en dus de fout dat het lichaam zichzelf aanvalt elimineert." Een stamceltransplantatie wordt vaker in Nederland uitgevoerd, maar niet bij de ziekte MS. In heel de wereld zijn er slechts een paar landen die meedoen aan deze trial, waaronder Mexico en Rusland. "Daarom vergoeden zorgverzekeraars de behandeling niet."

Activiteiten

En die kosten zijn best flink. Zeventigduizend euro is er nodig voor de behandeling van Ilona en daarom worden allerlei activiteiten op poten gezet om geld in te zamelen. Zo heeft een emballageactie bij diverse supermarkten in heel West-Brabant al 2800 euro opgeleverd. Daarnaast werd er nog eens 1500 euro opgehaald door tien restaurants die hun fooien aan Ilona schenken. Een collecteweek in Bergen op Zoom leverde nog eens 2.200 euro op en zijn er nog tal van andere acties geweest. Van het verkopen van cupcakes en sleutelhangers tot een kookactie en een bingo. Basisschool de Octopus en kindcentrum De Kleine Markies zijn eerder al een lege flessenactie gestart. Samen verzamelden de kinderen al zo’n € 175 aan lege flessen.

Sponsorloop

Maar, de tijd begint te dringen, want haar gezondheid gaat iedere dag achteruit. "Binnen loopt ze met een rollator. Buiten zit ze in een rolstoel. Haar ziekte sloopt haar lichaam langzaam. Eind juni gaat Ilona naar Moskou." Daarom probeert de stichting ‘Stop MS bij Ilona’ nog zo snel mogelijk de benodigde 70.000 euro in te zamelen. "Met man en macht is de stichting de laatste maanden bezig om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Hartverwarmend is alle hulp. In totaal is tot nu toe 37.300 euro ingezameld." De klasgenootjes van Ties en Fenne hebben daarom nu nog een activiteit op poten gezet. Op 18 juni doen alle negentig leerlingen van basisschool De Octopus en De Kleine Markies mee aan een sponsorloop op het sportpark naast de school. "Die dag zetten ze hun beste beentje voor om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dat doen ze door zich te laten sponsoren door ouders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, buren ect. voor een vast bedrag en niet per gelopen rondje."

MS in de Klas

Daarnaast heeft Ilona afgelopen week zelf uitleg gegeven over MS aan groep 3, de klas van haar zoontje. Ze vertelde niet alleen over haar ziekte maar liet kinderen ook echt voelen wat het betekent. Zo kregen de kinderen handschoenen aan en moesten daarmee kleine voorwerpen zien te pakken. Zij ervoeren hierbij dat het lastig is om een voorwerp op te pakken, dit merkt een MS-patiënt dagelijks. Ook kregen zij bijvoorbeeld een bril op die aan één zijde was ingesmeerd met een vettige substantie, zodat zij ervoeren hoe het is om wazig te zien. [l]

Doneren

Kijk voor meer informatie of om te doneren op www.stopmsbijilona.nl. Ook kan je de stichting volgen op Facebook en op Instagram.