Zaterdagmiddagconcert Gertrudiskerk

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 22 juni vindt er in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom weer een vrij toegankelijke “Zaterdagmiddagmuziek” plaats, georganiseerd door de Gertrudis Cultuurstichting. Twee talentvolle (oud)orgelstudenten van het Antwerps Conservatorium brengen aan het Ibach-orgel een programma met hoogtepunten uit de barok en de romantiek ten gehore.

Een tweetal vrouwelijke organisten, Laura Silva Mendes en Rositsa Daskalova, oorspronkelijk resp. uit Portugal (Madeira) en uit Bulgarije afkomstig, laten het Ibach-orgel horen in barokmuziek van Georg Böhm (1661-1733) en van Joh. Seb. Bach (1685-1750). Zo klinken van deze componisten resp. “Variaties over Vater unser” en “Toccata, Adagio en Fuga”. Beiden spelen vervolgens monumentale werken van de romantische componist Frans Liszt (1811-1886). Te weten de Symphonische Dichtung ‘Orpheus’, en het voor orgel bewerkte Präludium en Variaties uit Bach’s Cantate ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’. Autoriteiten als Joris Verdin, orgelleraar aan het Antwerps Conservatorium en Liszt-specialist bij uitstek noemt het Bergse Ibach-orgel hét orgel om muziek van Liszt op te vertolken. E.e.a. resulteerde enkele jaren geleden in een cd-opname van muziek van Liszt, door Verdin op ons orgel gerealiseerd!

Beide musici op deze zaterdagmiddag volgden hun eerste opleidingen in hun geboorteland. Beiden startten hun opleiding met het hoofdvak piano en namen vervolgens in Antwerpen orgel als tweede hoofdvak. Joris Verdin heeft ongetwijfeld zijn (oud)studenten op het Bergen op Zoomse Ibach-orgel attent gemaakt!

Het concert begint om 16.00 uur. De entree is vrij; bij het verlaten van de kerk is er een collecte ter bestrijding van de onkosten. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat. In de orgelinformatiehoek bij de ingang van de kerk zijn cd’s en diverse lectuur verkrijgbaar. Tevens gratis mee te nemen folders én de zojuist verschenen prachtig uitgevoerde nieuwe Orgelmagazine 2019 van de Brabantse Orgelfederatie. [l]