Zwart geeft mat in drie zetten
Zwart geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Kees de Looff is de Knock-Out-kampioen

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV komt het einde van het verenigingsjaar in zicht. Vrijdag 14 juni werd de finale van het Knock-Out-toernooi gespeeld, evenals ronde 2 en 3 van de Voorjaarscompetitie.

In het Knock-Out-toernooi hadden Kees de Looff en Robert Kunst zich beiden geplaatst voor de finale, door alle voorgaande ronden te winnen, en zo de concurrentie uit te schakelen. In de finale speelden ze tegen elkaar. Omdat beiden de partij voorzichtig speelden, werd het een lange partij, Het ging lang gelijk op, maar in het eindspel offerde Kees een kwaliteit om pionpromotie te dreigen. Robert kon dit alleen voorkomen door zijn toren te geven, waarna Kees kon verhinderen dat Robert zelf promoveerde. Hiermee won Kees de Looff de partij en het Knock-Out-kampioenschap.

Voorjaarscompetitie

In de voorjaarscompetitie werden twee ronden gespeeld, waarin de spelers steeds een uur bedenktijd hadden. In ronde 2 won Bas van de Putte van Abdulhamid Hussein; Piet Bruys won van Pieter-Jan Demmers. In de derde ronde won Bas van de Putte opnieuw, ditmaal van Piet Bruys, terwijl Pieter-Jan Demmers won van Abdulhamid Hussein. Door zijn twee overwinningen gaat Bas van de Putte aan de leiding. De komende twee clubavonden worden er nog twee ronden per avond gespeeld voor de Voorjaarscompetitie.

Zomerschaak

In juli en augustus zijn er in Bergen op Zoom diverse schaakactiviteiten in bibliotheek Het Markiezaat aan de Kortemeestraat, en in het publiek toegankelijke deel van Het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat. De Bergen op Zoomse Schaakvereniging zal iedere zaterdag aanwezig zijn, maar ook op andere momenten zijn er schaakactiviteiten.

Schaakstelling

De vorige schaakstelling was: Wit: Ke1, Td1, Td3, pion a3. Zwart: Kg3, Dc4, Ld4, pionnen c5 en f3. Zwart wint met 1… De6+. Wit heeft nu 3 antwoorden. Op 2. Kf1 geeft zwart meteen mat met 2… De2. Op 2. Te3 wint zwart met een vergelijkbaar mat: 2… Dxe3+ 3. Kf1 De2 mat. Op 2. Kd2 volgt 2… De2+ 3. Kc1 Db2 mat.

In de nieuwe stelling geeft zwart mat in 3 zetten. [l]