Afbeelding
Foto:

Nieuwe schakel tussen ziekenhuis en Jeugdhulpverlening

WEST-BRABANT - De negen gemeenten van West-Brabant-West maken sinds 1 juni gebruik van een nieuwe schakel tussen jeugdhulpverlening en het Bravis Ziekenhuis. Voor jongeren en ouders met vragen over opgroeien en opvoeden is er in het ziekenhuis een laagdrempelig Centrum voor Jeugd en Gezin gestart.

Het idee hiervoor is mede afkomstig van kinderarts Nathalie van Werkhoven - de Brabander. "Ik werd door collega's geattendeerd op een pilot bij het Amphia Ziekenhuis", vertelt de kinderarts. "Zij hebben het Centrum voor Jeugd en Gezin in huis gehaald en dat leek mij een goed initiatief." Van Werkhoven vroeg alle stukken van de pilot op en begon met lezen. "Als kinderarts behandel ik de medische klachten van een kind, maar er kunnen ook niet-medische klachten zijn." Denk dan bijvoorbeeld aan (psycho)sociale klachten. "Voor ons als arts is het lastig om dan meteen te zien waar een kind naar doorverwezen moet worden."

Doorverwijzen

Dat is veel meer de taak van de jeugdprofessionals die bij de gemeenten werken. Jongeren en ouders werden voorheen doorverwezen naar de toegangen jeugd van hun gemeenten. "Maar dit kost veel tijd en niet iedereen vindt de weg." Daarom gaan jeugdverpleegkundigen nu aan de slag als zogenaamde ziekenhuis-CJG'ers. De jeugdverpleegkundigen kijken zowel naar de medische situatie als naar de sociale invalshoek en kunnen veel beter doorverwijzen naar andere zorgprofessionals. "Hiermee slaan we een brug tussen het ziekenhuis, jeugdzorg, ggz en alle andere zorgverleners.

Buitenspel

"Geen enkel kind hoeft buitenspel te staan in onze gemeenten", stelt ook wethouder René van Ginderen (Roosendaal). "Maar, dan moeten we die kinderen wel zien te bereiken. Niet iedereen weet het Centrum voor Jeugd en Gezin te vinden." Dat bevestigt ook wethouder Barry Jacobs (Bergen op Zoom). "De jeugdhulpprofessionals gaan wel op zoek naar die kinderen. We lopen rond op scholen, hebben contacten met huisartsen, etc. Toch blijft het lastig om alle kinderen in beeld te krijgen. Het CJG in het Bravis Ziekenhuis is een aanvulling waarmee we hopen nog meer kinderen te bereiken, zodat iedereen de juiste zorg krijgt op het juiste moment." [l]