De Maria Ommegang wordt vrolijk uitgebeeld
De Maria Ommegang wordt vrolijk uitgebeeld Foto: Merijn Sitsen

Maria Ommegang trekt weer door de straten

BERGEN OP ZOOM - De Maria Ommegang bestaat 75 jaar en gaat komende zondag 30 juni van start. Het hoofdthema van de dankstoet is de uitbeelding op straat van de Zeven Vreugden van Maria. Net als voorgaande jaren belooft het ook deze keer een kleurrijke dankstoet te worden ter ere van Maria.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG

Voor de Maria Ommegang trekken zo'n 900 deelnemers door het oude centrum van Bergen op Zoom. De Maria Ommegang begint om 15.00 uur in het Markiezenhof. Vanuit daar trekt de stoet door de Steenbergsestraat, de Fortuinstraat, Grote Markt, Hoogstraat Kerkstraat, Huijbergsestraat, Burgemeester van Hasseltstraat, Van Dedemstraat, Antwerpsestraat, Korte Bosstraat, Bosstraat, Potterstraat, Lievevrouwestraat, en door de Gevangenpoort. De afsluiting is om 17.00 uur in de Gertrudiskerk.

Dankbaarheid

De deelnemers brengen de geschiedenis van Stad en Land, passages uit het Oude Testament en de Zeven Vreugden van Maria uit het Nieuwe Testament op een enthousiaste manier tot leven. Voor de geschiedenis van de dankstoet gaan we terug naar het jaar 1942. Op 15 augustus is het feest van Maria ten Hemelopneming. Kapelaan Ooijens gaat voor tijdens de viering in de Heilige Maagdkerk. Daar tijdens zijn feestpredicatie doet hij een belofte. Als Bergen op Zoom groot oorlogsgeweld gespaard blijft, dan zal uit dankbaarheid een Ommegang ter ere van Maria door de stad trekken. De jaarlijkse Kruisommegang uit de middeleeuwen dient als voorbeeld voor deze Ommegang. Gelukkig wordt Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 zonder erg veel tegenstand bevrijd. Het is het startsein voor de Maria Ommegang.

Het jaarthema van de Ommegang wordt traditioneel uitgebeeld met een Maria-themakostuum en dit jaar staat deze symbool voor de bevrijding in 1944.

'De geschiedenis van Maria wordt predikend, dansend en musicerend uitgebeeld'

Op 27 oktober 1944 trokken Canadese troepen vanaf de Huijbergsebaan door naar Bergen op Zoom. Op de weg die nu Canadalaan heet, aan de rand van de stad, werd gehergroepeerd en vanuit daar trokken zij Bergen op Zoom verder binnen. Ze bereikten zonder noemenswaardige tegenstand de Grote Markt, waar de Canadese tankcommandant Danny McLeod als eerste het plein op reed.

Belofte

Op 15 augustus 1945, voor het eerst na ruim 370 jaar, trekt er weer een Ommegang door Bergen op Zoom. Dit jaar draagt de dankstoet het thema 'Een belofte die doorgaat'. De geschiedenis van Maria heeft een vrolijk karakter. Al predikend, dansend en musicerend wordt de dankstoet uitgebeeld. Mensen in kleurrijke kostuums en fleurig opgesierde wagens trekken door de straten in een kilometers lange processie.

Het Ommegangbeeld is dit jaar gerestaureerd en draagt haar blauwe mantel met geborduurde bloemen en vlinders, het symbool van de Verrijzenis. Een onderdeel van de Maria Ommegang is de Hemelvaartgroep. De leden van die groep omringen het Mariabeeld met gezwaai, psalmen en gezang. Op de Grote Binnenplaats van het Markiezenhof brengen zij een plechtige groet aan het beeld. Om 17.00 uur is in de Gertrudiskerk de plechtige afsluiting van de Maria Ommegang.

Doneren

Wil je de Maria Ommegang financieel steunen? Donaties zijn natuurlijk altijd welkom. Je kunt deze storten op bankrekening NL67RABO0306102331 ten name van Stichting Lievevrouwegilde in Bergen op Zoom. Ook kun je voor tien euro vriend of vriendin van de Maria Ommegang worden. Interesse? Bezoek de website www.mariaommegang.nl voor meer informatie hierover. [l]