Ommegangsviering met HMR

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 30 juni, de zondag van de 75e Maria-Ommegang, zal in de Gertrudiskerk om 10.00 uur weer de aan de jaarlijkse Ommegang voorafgaande Eucharistieviering plaatsvinden. Vanwege dit bijzondere jaar zal de viering vocaal/instrumentaal door Hortus Musicus Religiosus o.l.v. Koert Damveld extra feestelijk worden verzorgd. Voorgangers bij deze Eucharistieviering zijn pastoor Paul Verbeek en diaken Anton Jansen.

Bij deze gelegenheid klinkt weer de “Paukenmesse” van Haydn. Joseph Haydn (1732-1809) componeerde in zijn latere levensjaren twee oratoria (de “Schöpfung” en de “Jahreszeiten”) en zes grote missen voor koor, orkest en solisten. De “Paukenmesse” (eigenlijk “In tempore belli” geheten) is één van de bekendste van die zes missen en werd geschreven in 1796. Deze miscomposities waren bedoeld voor gebruik in de liturgieviering in de Bergkerk van het in de buurt van Wenen gelegen Eisenstadt en wel om de viering van de naamdag op te luisteren van de vorstin van Esterházy. Haydn was namelijk hofcomponist van dat vorstenhuis.

De “Paukenmesse” valt op door een rijke afwisseling in sfeer en door een geweldige woord/toonschildering. Bijzonder is bijvoorbeeld het Kyrie: eerst smekend, vervolgens indringend bewogen. In het middendeel van het Gloria (Qui tollis; miserere) waarin bassolo en koor alterneren, is Haydn op zijn best! De kruisiging en graflegging van Christus in het centrale deel van het Credo is bepaald indrukwekkend, zeker in contrast met de erop volgende verklanking van de verrijzenis, groots in muziek bezongen! Het Agnus Dei met zijn smekende opening leidt (middels een virtuoze paukensolo -waaraan de mis zijn bijnaam ontleent-) een hevig indringende bede om vrede “Dona nobis pacem” in.

HMR zal verder de viering verzorgen met het bekende “Ave verum corpus” van W.A. Mozart (1756-1791) en met een Ave Maria” van Reinhold Kühnel (1859-1922). Daarnaast is er in de overige liturgische muziek natuurlijk ook gelegenheid voor samenzang. Zo wordt vanzelfsprekend het in het bijzonder voor deze dag bestemde Marialied “Onze Lieve Vrouw van Brabant” gezongen. Organisten bij deze feestelijke viering zijn Toine Jimkes aan het continuo-orgel en Janno den Engelsman aan het Ibach-hoofdorgel. De gebruikte kerkingangen zijn die aan de Kerkstraat en aan de Zuivelstraat. [l]