Als wethouder duurzaamheid is Andrew Harijgens constant bezig met het verduurzamen van de gemeente
Als wethouder duurzaamheid is Andrew Harijgens constant bezig met het verduurzamen van de gemeente Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Wethouder in gesprek over nieuwe warmtebronnen

BERGEN OP ZOOM - Drieduizend hectare aan zonnepanelen, 150 grote windmolens of 500 kleinere windmolens. Dat zijn de hoeveelheden die nodig zijn om de gemeente Bergen op Zoom en vijftien andere gemeenten in de regio in 2050 volledig energieneutraal te krijgen. Om dat te realiseren moeten er de komende jaren flinke stappen worden gezet en daar wordt nu alvast mee begonnen.

DOOR REMKO VERMUNT

Om uiteindelijk in 2050 energieneutraal te zijn, moeten er niet alleen plannen komen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn moeten plannen bedacht worden. Daarom worden er nu door het hele land speciale Regionale Energiestrategieën opgezet. De gemeente Bergen op Zoom werkt daarbij samen met nog vijftien andere gemeenten in de regio. Gezamenlijk gaan zij bekijken hoe ze dit gebied zo duurzaam mogelijk kunnen krijgen. In totaal komen er straks dertig verschillende Regionale Energiestrategieën die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat Nederland energieneutraal wordt. "Zoiets kan je niet als gemeente alleen, daarvoor heb je meerdere gemeenten nodig, maar vooral ook onze inwoners."

Mogelijkheden

Om de verschillende mogelijkheden te bekijken, gaat wethouder Andrew Harijgens het gesprek aan met bedrijven in de gemeente. "Samen met die bedrijven gaan we bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden van warmtebronnen in onze gemeente", stelt Harijgens. Er zijn verschillende bedrijven die kampen met restwarmte, oftewel warmte die ze zelf niet kunnen gebruiken. "We weten dat die warmtebronnen er zijn, maar is er voldoende restwarmte om daar de gehele stad mee te verwarmen als we straks van het gas af moeten", vraagt Harijgens zich af. Daarnaast wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor geothermie en aquathermie. Hierbij wordt warmte uit de grond of uit het water gehaald.

Wijkrondes

De wethouder gaat overigens niet alleen in gesprek met bedrijven, maar ook met bewoners en belanghebbenden. "Uiteindelijk moeten we met een bod komen bij het Rijk. Samen met inwoners willen we bekijken wat ons bod zou kunnen zijn." Ook inwoners kunnen daar een grote rol bij spelen. Daarom maakt de wethouder een ronde langs de wijken, waar hij informatie ophaalt over hoe inwoners kijken naar de verandering rondom energiebronnen. "Ik ga het dialoog aan met de inwoners en je merkt dat sommigen al heel ver zijn met het duurzaam denken en anderen staan echt nog aan het begin."

Duidelijkheid

Uiteindelijk moet er in maart 2020 een conceptversie van het plan van aanpak klaar zijn. Dat plan van aanpak wordt naar het Rijk toegestuurd en zij gaan dan kijken of de gemeenten genoeg gaan doen of dat ze eventueel meer moeten doen. Daarna krijgen de gemeenten nog een jaar de tijd om de Regionale Energiestrategie te verbeteren en vanaf maart 2021 moet er een definitief plan van aanpak liggen. Daarbij moeten de gemeenten in 2030 al voor vijftig procent energieneutraal zijn en in 2050 moeten ze volledig energieneutraal zijn. "Maar we willen natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid creëren, zowel voor de inwoners als voor belanghebbenden." Zo ook voor bijvoorbeeld woningcorporatie Stadlander. "Als we uiteindelijk over gaan stappen van gas naar elektriciteit, dan moeten zij dat ook op tijd weten om alle woningen aan te kunnen passen."

Toekomst

Omdat er plannen worden gemaakt voor de toekomst van ons land, vindt de wethouder het dan ook erg belangrijk dat vooral ook de jeugd betrokken wordt bij de plannen. "Daarvoor maken we gebruik van het Natuurpodium. Dat werkt heel goed op de scholen en op die manier bereiken we de jeugd. Je merkt dat er ontzettend veel drive is bij de jongeren om hiermee aan de slag te gaan, zowel kleinschalig als grootschalig. Ook bij projecten op school, zoals het scheiden van afval, merk je dat kinderen dat heel snel oppikken en ook meenemen naar huis. Dan sporen ze ouders ook aan om afval te scheiden." [l]