Podium agility junioren small. FOTO J. VAN VLIMMEREN
Podium agility junioren small. FOTO J. VAN VLIMMEREN J. van Vlimmeren

Brabantse Wal levert twee Nederlands Kampioenen Junioren Agility

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen weekend, op 23 juni, is er in Venlo gestreden om de titel Nederlands Kampioen Agility. Deze felbegeerde titel is bij de Junioren gewonnen door Feline Tunders (16) uit Hoogerheide in de categorie Large. Bij de categorie Small beklom Iris van Vlimmeren (15) uit Bergen op Zoom het hoogste podium.

Feline prolongeerde de titel met haar Border Collie ‘Cadie’ en voor Iris was dit de eerste keer dat ze zich Nederlands Kampioen mag noemen met haar Papillon ‘Free Wifi’. Haar zus Jasmijn won de titel twee jaar geleden al eens, het agility-gen zit duidelijk in de familie.

Agility is een vorm van hondensport waarbij de honden een volledig parcours van zo’n 20 toestellen zo foutloos en snel mogelijk moeten afleggen, samen met hun handlers. Hier doen ze ongeveer 30-40 seconden over waarbij de toestellen steeds in een andere volgorde staan. Vooraf krijgen de handler 8 minuten om het parcours te verkennen, zodat zij hun hond kunnen leiden over het parcours.
Tijdens de kampioenschappen is er een aparte categorie voor junioren onder de 18 jaar. Over enkele weken zullen beide meiden zich internationaal gaan meten op het Europees Kampioenschap (EOJ) in het Zwitserse Kreuzlingen. Jasmijn zal ze vergezellen met het zusje van Free Wifi, ‘Shey’. Feline zal zelfs met twee honden uit komen voor Nederland, buiten de kersverse kampioen Cadie, mag ze ook mee doen met Elijah, haar andere hond.
Naar het EOJ kijken ze erg uit, want de internationale contacten die ze daar op doen, zijn heel interessant. Een keer per jaar ontmoeten ze gelijkgestemden van over de hele wereld. Voor Feline de reden om tweetalig onderwijs te volgen aan het Rijks, terwijl Iris Global Citizenship doet op het Mollerlyceum.[l]