Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kunstenaars exposeren in Halsterse beeldentuin

HALSTEREN - Kunstliefhebbers kunnen de eerste twee weekenden van juli weer terecht in de beeldentuin van Paula Withagen voor een speciale expositie. De beeldentuin van de Halsterse kunstenares is het gehele jaar geopend voor publiek, maar gedurende twee weekenden in het jaar zet ze haar tuin ook open voor andere kunstenaars. "In de loop van de tijd is dat steeds groter geworden", vertelt de Halsterse.

DOOR REMKO VERMUNT

Vijftien jaar geleden zette de Halsterse kunstenares Paula Withagen voor het eerst haar tuin open voor het publiek. "Ik durf best te zeggen dat ik hard werk, maar dan wil je ook wel wat bekendheid generen voor je beelden." Daarom maakte ze speciale flyers die ze zelf bij de mensen in de bus deed. "Het leek wel een reünie", lacht ze. "Allemaal mensen uit de straat die elkaar normaal niet of amper zien."

Extra dimensie

De tweede editie besloot ze haar tuin ook open te stellen voor andere kunstenaars. Ze vroeg drie vriendinnen om hun werken tentoon te stellen in de tuin én met succes. "Sinds die ene keer probeer ik ieder jaar weer nieuwe kunstenaars uit te nodigen en een enkele keer vragen we iemand om terug te komen." Vorig jaar besloot Withagen om een extra 'dimensie' toe te voegen aan de expositie en dat succes wordt dit jaar herhaald. "Twee kunstenaars zitten tijdens het weekend gewoon in de tuin te werken aan hun kunstwerken."

De kunstenaars

Dit jaar zijn er zes kunstenaars, waaronder natuurlijk ook Paula Withagen zelf. Adriaan Vroegop en Christine Veraart zijn de kunstenaars die tijdens de twee weekenden ook gewoon aan het werk zijn. "Maar zij nemen natuurlijk ook werken mee om tentoon te stellen." Adriaan Vroegop is 'een soort strandjutter' die alles uit de natuur gebruikt voor zijn kunstwerken. Van schelpen tot allerlei houtsoorten en nog veel meer. "Zijn werken zijn soms serieus en soms met een knipoog", vertelt Paula. Christine werkt daarentegen juist met andere materialen, zoals rubber en vilt. "Tijdens de twee weekenden in juli gaat zij juist aan de slag met vilten." De andere kunstenaars van wie hun werken te bewonderen zijn in de tuin, het tuinhuisje, het atelier en de tuinkamer zijn Ria van Dijk (aquarel), Els Gladdines (semi-abstracte acryl) en Chantal Slootmans (sieraden met edelstenen). Zelf heeft Withagen zo'n zestig beelden in en rondom haar tuin staan.

Opleiding

"Ik werk het hele jaar door, maar de meeste beelden maak ik in de winter", vertelt Withagen. Dit zomerseizoen zijn er dan ook weer een twintigtal nieuwe beelden te bewonderen in de tuin. Al sinds de jaren '70 is de Halsters bezig als kunstenares, al was het toen nog niet beroepsmatig. "Ik ben destijds begonnen met keramiek en ik heb ook een glazuurcursus gevolgd." Pas eind jaren '80 en begin jaren '90 is Withagen een officiële opleiding tot kunstenares gaan volgen in Antwerpen. "Ik wilde altijd al met steen werken", vertelt Withagen. Daarbij maakt ze gebruik van allerlei middelharde en harde stenen. "Vooral Serpentijn, Arduin en Franse steen, maar ik heb ook een beeld gemaakt van Dolomietensteen."

Het proces

Zodra Paula Withagen een steen binnenkrijgt, gaat ze meteen kijken of er al een bepaalde vorm in de steen zit. "Ik wil eruit halen wat er eigenlijk al in zit", omschrijft de kunstenares haar proces. Een beeld kan ze ongeveer in anderhalve week tot twee weken klaar hebben. "Maar, vaak doe ik er langer over", bekent ze. "De afwerking is vaak saai. Het spannendste is het begin, wanneer je net begint met het creëren." Daarom 'smokkelt' ze wel eens en begint ze liever aan een nieuw werk voordat ze het andere beeld afmaakt. "Maar je moet soms ook gewoon inspiratie hebben. Soms laat ik een steen ook gewoon een hele tijd staan, totdat ik weet wat ik ermee wil." [l]

Openingstijden:

Vrijdag 5 juli t/m zondag 7 juli
Vrijdag 12 juli t/m zondag 14 juli
van 11.00 tot 17.00 uur
Officiële opening op zaterdag 6 juli om 15.00 uur door Cees van Broekhoven.