Ferd Quik vertelt over de replica die hij, samen met z'n team, aan het bouwen is FOTO REMKO VERMUNT
Ferd Quik vertelt over de replica die hij, samen met z'n team, aan het bouwen is FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Levensechte tank rijdt door Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Stichting de Vierschaar pakt dit jaar groots uit met het openluchtspektakel Supersum. Van 17 tot en met 27 oktober is de voorstelling die volledig in het teken staat van 75 jaar bevrijding te zien op de Waterschans. Hier wordt een enorm decor opgebouwd van zo'n 28 meter breed. Eén van de hoofdrolspelers is een replica van de Canadese Shermantank die gebruikt is in de bevrijding van Bergen op Zoom.

DOOR REMKO VERMUNT

Afgelopen week werd de tank alvast gepresenteerd in de loods van Stichting Decorbouw Groot Arsenaal. "Hij ziet er dreigend uit, maar hij is niet zo gevaarlijk hoor", lacht Marloes Lelieveld van Stichting De Vierschaar. Toch is de tank straks niet van echt te onderscheiden en dat zorgt voor de nodige obstakels, want de tank moet wel gewoon over de weg kunnen rijden. "De politie is komen kijken en heeft besloten dat we een vergunning moeten aanvragen in het kader van de Wet Wapens en Munitie. Dat is natuurlijk een enorm compliment voor de bouwers", vertelt Paul Versijp.

Enorme klus
Eén van die bouwers en tevens voorzitter van de Stichting Decorbouw Groot Arsenaal is Ferd Quik. "Iedere dinsdag- en donderdagavond en zaterdag zijn we aan het bouwen. We hebben zo'n 35 leden en iedereen werkt op zijn eigen manier mee aan de tank", legt hij uit. Als basis is een oude grasmaaier gebruikt. Daaromheen is een stalen frame gemaakt dat sterk genoeg is om straks de kracht van de rupsbanden op te kunnen vangen. De rest van de tank is gemaakt van hout, glasmat en paverpol. "Hij staat nu nog in de grondverf, maar hij krijgt straks een legergroene kleur waardoor hij nog dreigender wordt." In totaal zitten er straks zo'n 7500 manuren in het bouwen van de tank. "Maar we zijn wel wat gewend hoor. Het is een enorme klus, maar we bestaan al twintig jaar en we hebben vaker het decor voor Stichting De Vierschaar gemaakt." Onlangs kreeg Quik zelfs nog hulp van twee Canadezen bij het bouwen aan de tank. "Zodra er Canadezen bij de ambassade komen, worden ze meteen doorgestuurd naar Bergen op Zoom. Ze vinden het geweldig wat we hier aan het doen zijn."

Levensecht
Het idee voor het maken van de tank is eigenlijk afkomstig van een bekende foto uit de oorlog, waarop je een Shermantank ziet staan voor Grand Hotel De Draak. Op basis van die foto, verschillende originele bouwtekeningen, een klein schaalmodel en een echte tank in Ossendrecht zijn Ferd en zijn team aan de slag gegaan met de replica. Tijdens de voorstelling die in oktober gaat draaien, wil men de bezoeker dan ook echt meenemen in het gevoel van toen. "Daar hoort de Shermantank ook bij. We kunnen de bevrijding niet 1-op-1 naspelen, maar we hebben een mooi verhaal gemaakt, waarmee we de bezoeker laten ervaren hoe het ongeveer geweest is tijdens de oorlog", vertelt regisseur Arthur van Broekhoven. "Feit en fictie lopen daarbij door elkaar, maar het is een verhaal door én over de Bergenaren."

Decor
Het decor bestaat in oktober uit een enorme projectiewand van 28 meter breed en 9 meter hoog gemaakt met zeecontainers. Voor de projectiewand komt een enorme toneelvloer te liggen met een speciaal deel waar de tank en ook andere oude voertuigen kunnen rijden. "We hebben die ruimte echt nodig. Er staan straks 130 spelers op het toneel en achter de schermen werken ook nog eens vijftig mensen mee aan de voorstelling." Uiteindelijk wordt er van 17 tot en met 27 oktober opgetreden waarbij iedere voorstelling bezocht kan worden door zo'n 1300 bezoekers. "Het is een enorme klus en we kunnen pas één week voor de première gaan oefenen met de voertuigen, omdat we daar nu geen plaats voor hebben." Heeft de stichting dan nooit gedacht: 'Waar zijn we aan begonnen?' "Natuurlijk wel, maar je viert maar één keer 75 jaar bevrijding. Dus we moeten het wel nu doen."

De tank is overigens voor het publiek ook te aanschouwen op 26 oktober. Dan rijdt de replica mee in het bevrijdingsdefilé. [l]