Jacqueline de Wit in gesprek met de boa, politie en wethouder Stinenbosch FOTO REMKO VERMUNT
Jacqueline de Wit in gesprek met de boa, politie en wethouder Stinenbosch FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Rent-a-BOA pakt meldingen van inwoners op

BERGEN OP ZOOM - Sinds het parkeerverbodsbord is verdwenen aan de achterzijde van de Dirk van den Broek bij de Korenberg, parkeren veel bezoekers hun auto's zodanig dat er geen doorkomen meer aan is en dat komt de veiligheid niet ten goeden. Het is één van de vele overlastsituaties die afgelopen woensdag aan bod kwam tijdens de eerste dag van Rent-a-BOA in Bergen op Zoom.

DOOR REMKO VERMUNT

"Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben dagelijks te maken met diverse soorten van eenvoudige overlast, maar er komen zoveel meldingen binnen dat onze BOA's een selectie moeten maken op basis van prioriteiten", vertelt wethouder Annette Stinenbosch die een kijkje kwam nemen bij de eerste melding van de dag. Daarom is de gemeente gestart met de pilot Rent-a-BOA, waarbij de boa's één dag alleen maar aan de slag gaan met de meldingen van inwoners. "Vandaag laten we dat prioriteitenlijstje even thuis."

Parkeren

In totaal zijn er zo'n 25 tot 30 meldingen binnengekomen. "We kunnen vandaag echter niet alles oplossen, omdat sommige dingen een langere en intensievere aanpak vergen, maar we maken hier vandaag wel de start mee." Dat geldt ook voor de eerste melding op het lijstje: een klacht vanuit de wijk Noordgeest, waar inwoners overlast ervaren van fout geparkeerde auto's. "Sommige bezoekers zouden het liefst met hun auto de winkel inrijden, omdat ze zo dichtbij mogelijk willen staan", stelt Jacqueline de Wit namens Buurtpreventieteam Noordgeest. Dat gaat uiteraard niet, maar alsnog proberen bezoekers hun auto zo dichtbij mogelijk te parkeren. "En dat zorgt voor overlast bij de omwonenden", stelt De Wit. Zo staan er naast de Dirk van de Broek een aantal garageboxen. "Mensen parkeren gewoon hun auto voor die garageboxen, waardoor bewoners niet meer weg kunnen."

Veiligheid

Voorheen hing er bij de garageboxen een verbodsbord waarop stond dat je er niet mag parkeren. "Maar dat bord is opeens verdwenen en niemand weet waar het bord is gebleven", legt De Wit uit. "En als één iemand z'n auto daar weg zet, dan volgen er meteen anderen", vertelt ook buurtbewoner Leo Stoffelen. Doordat auto's lukraak geparkeerd worden, wordt het ook voor de vrachtwagenchauffeurs lastiger om de vracht te leveren. "Ze hebben al eens met de vrachtwagen tegen de gevels gezeten, omdat er gewoon geen plek was. Ik kom zelf altijd met de fiets, maar je weet gewoon niet waar je langs kan fietsen. Dit alles komt de veiligheid niet ten goeden", stelt De Wit. "We proberen mensen erop aan te spreken, maar dat wordt je ook niet ten dank afgenomen. Wat kunnen we doen?"

Oplossingen

Haar woorden zijn niet aan dovemansoren gericht. Niet alleen de wethouder luistert aandachtig naar de problematiek, ook de boa én twee wijkagenten luisteren mee. "Voor mij is deze melding nieuw, maar als ik het goed begrijp is het niet de winkel die overlast veroorzaakt, maar de parkeerders", vat handhaver Rik van den Heiligenberg samen. "Ik wil jullie in ieder geval vragen om eventuele foutparkeerders door te geven via de Buiten Beter App, dan kunnen wij gaan handhaven", stelt Van den Heiligenberg. "Wij werken ook in de avonduren én in het weekend, maar we kunnen alleen handhaven als we ook op de hoogte zijn." Ook de politie probeert meteen mee te denken met de melding en vanuit de gemeente wordt bekeken waarom het bord is weggehaald én of er een nieuw verbodsbord kan komen. "We gaan hiermee aan de slag en we komen bij u terug met een terugkoppeling", verzekert wethouder Stinenbosch.

In totaal worden er drie van dit soort dagen gehouden in Bergen op Zoom. De eerste pilotdag focuste op de noordelijke wijken/dorpen, namelijk Lepelstraat, Halsteren, Tuinwijk, Noordgeest en Meilust. Op 24 oktober komen de zuidelijke wijken aan de beurt, namelijk Fort-Zeekant, Centrum, Wijk Oost, Bergse Plaat, Havenkwartier, Gageldonk, Nieuw Borgvliet en Heimolen. Op 7 november is de derde en laatste pilotdag weer in Bergen op Zoom Noord. "Zo kunnen we meteen zien of er verbeteringen zijn opgetreden en terugkijken hoe het bevallen is." [l]