Drugscriminaliteit in Bergen op Zoom wederom gedaald

BERGEN OP ZOOM - De geregistreerde drugscriminaliteit in de gemeente Bergen op Zoom is in vijf jaar tijd flink afgenomen. Dat blijkt uit de Drugsmonitor 2018.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Bergen op Zoom heeft samen met de gemeente Roosendaal onderzoek laten doen naar de drugscriminaliteit en drugsoverlast in de twee steden. Daarbij werd gebruik gemaakt van politiecijfers en straatenquĂȘtes. Resultaat: de drugscriminaliteit is afgenomen. Zo werden er vijf jaar geleden 564 drugsregistraties genoteerd en in 2018 waren dat er nog 420. In 2013 werd tevens 141 keer softdrugs gemaakt, in 2017 was dat aantal gedaald naar 59, maar inmiddels zit de gemeente Bergen op Zoom weer op 102 meldingen van softdrugsproductie. De overlast in verband met alcohol en drugs is licht afgenomen van 180 klachten in 2013 naar 151 in 2018.

Om de drugsoverlast en -criminaliteit in Bergen op Zoom aan te pakker, wil de gemeente een Bergs Interventieteam opzetten. "Hierbij zal aansluiting gezocht worden met politie om ervoor te zorgen dat effectief kan worden opgetreden." Het interventieteam zal niet alleen richten op de aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit maar zal breder ingezet worden. In september wordt het onderzoek tijdens een speciale bijeenkomst besproken met de raadscommissies van de beide gemeenten.

Coffeeshops

De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom besloten in 2009 een nulbeleid in te voeren, waardoor coffeeshops geen softdrugs meer mochten verkopen. Dat had volgens de gemeenten een gunstig effect op de drugsoverlast in de twee gemeenten.