Anouk van Gils wint goud op de 300m steeple. FOTO MAX KOOIJMANS / AV SPADO
Anouk van Gils wint goud op de 300m steeple. FOTO MAX KOOIJMANS / AV SPADO Max Kooijmans / AV SPADO

Zeven medailles op NK junioren voor SPADO

BERGEN OP ZOOM - Op het Nederlands kampioenschap voor AB-junioren in Alphen a/d Rijn zijn Anouk van Gils en Fabian Biondina Nederlands kampioen geworden. In totaal ging SPADO met zeven plakken naar huis.

Anouk won goud op steeple en Fabian bij het hink-stapspringen. Norbert Weijenberg veroverde zilver op steeple evenals Amy Hasselton bij het hoogspringen. Amy werd ook derde op de 400m horden, Guus Nijkamp pakte brons op de 110m horden en Meike Verdaasdonk bij het verspringen.

Dubbel goud en zilver

De derde dag van het NK bleek voor SPADO de meest succesvolle: tweemaal goud en tweemaal zilver!

Anouk van Gils (MA) won laat in de middag goud op de 3000m steeple. Op papier was er minimaal een tegenstander gelijkwaardig aan haar, maar eenmaal op de baan bleek dat ze haar goede vorm van afgelopen weken kon doortrekken naar dit NK.

De eerste hink-stapsprong van Fabian Biondina (JA) was meteen een goede: 14,05m, een nieuw PR en de leiding.Toen een tegenstander in zijn laatste poging 14,37m sprong, leek het pleit beslecht. Dat was buiten Fabian gerekend: zijn afstand van 14,86m betekende goud en een dik PR/CR, ook van de senioren, dat sinds 1982 op naam stond van Frans Maas met 14.17m.

Twee zilveren medailles op de laatste dag: steepleloper Norbert Weijenberg (JA) had 9.38,04 nodig voor de 3000m steeple. Dat was slechts een tel boven zijn PR. De tweede zilveren plak was voor Amy Hasselton (MA) op hoog. Zij ging ruim over de hoogtes vanaf 1.55m tot en met 1.69m met slechts twee foutsprongen.

Driemaal brons

Amy Hasselton (MA) pakte op de eerste dag al brons op de 400m horden met een goed opgebouwde race, in 1.04,39s (PR). De tweede bronzen plak behaalde Meike Verdaasdonk (MB) op het onderdeel verspringen. Haar vierde sprong was 5.68m ver en dat bleek voldoende voor plek drie.

Guus Nijkamp (JA) won in de namiddag de derde bronzen medaille op de 110m horden, met een tijd van 14,22s. Ook vorig jaar was hij derde.

Top tien

Toptienplaatsen waren er ook voor Joost Sinke (JA), 5e op hoog, Jip Haast (JB) hij werd tiende op de 110m horden en op polshoog, Robbert Maas, 5e B-junior op speer met een dik PR en voor Ramon Biondina (JB), 4e op hink-stapsprong.

Merle van Elzakker (MA) haalde de finale op de 100m horden en werd daarin 6e, en ze werd ook 8e op de 200m. Meike Verdaasdonk (MB) was 10e op de 200m en 6e bij het hink-stapspringen.

Twee SPADO C-juniores deden het ook goed tussen de B-junores op het NK. Lotte Haest werd 4e en 5e op respectievelijk kogel en discus en Cindy Jansen werd 8e op polshoog met 2.85m.

Brabants kampioenschap CD-junioren

De SPADO junioren wonnen nog veel meer eremetaal op het Brabants Kampioenschap voor CD-junioren in Zundert, op zaterdag 29 juni: zeven keer goud, vier zilveren en een bronzen medaille was de oogst.

Twee atleten wonnen elk twee gouden plakken: Alexander Anthonissen (JC) op kogel en discus, en Selena Jansen (MD), op de 60m horden en ver. De andere Brabantse kampioenen 2019 zijn Anouk Verdaasdonk (MC) op ver, Stara Carmelia (MD) met de kogel en Tinka Fokke (MD) bij het speerwerpen.

De SPADO atleten wonnen ook vier zilveren medailles en een bronzen. Zilver was er voor het D-meisjes estafetteteam, voor Georgina Blaine op de 60m horden, Tinka Fokke op discus en Stara Carmelia op het hoogspringen met 1.40m.

Brons tenslotte werd gewonnen door Fennne Bijlhouwer op het discuswerpen. Allen D-meisjes, die het met 9 van de 12 behaalde medailles uitzonderlijk goed deden bij dit voor SPADO succesvolle BK. [l]