Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Verfrissende 55ste editie van de Krabbenfoor

BERGEN OP ZOOM - Nieuwe elementen, verrassend entertainment, een grote dosis sportiviteit, producten voor elke portemonnee, de lekkerste hapjes en drankjes en een verfrissende uitstraling zijn de ingrediënten voor de 55ste editie van de Krabbenfoor.



Speciaal voor deze editie, die plaats vind op donderdag 25 juli t/m zondag 28 juli, pakt de organisatie van de Krabbenfoor groots uit. Nieuwe elementen, zoals het Festival van het Goede Leven, een kinderplein, de Sport en Healthy zone en de Franse markt moeten een nieuwe groep bezoekers aanspreken. Hiermee zet ondernemersvereniging Sterck onder leiding van Luud van de Ven, samen met de straatcoaches, de eerste stappen richting de modernisering van de Krabbenfoor. ,,We willen de komende jaren, samen met de ondernemers en sponsoren, investeren in het upgraden van dit prachtige evenement en meer inspelen op de behoeftes van de bezoekers en inwoners van onze stad", aldus Luud. ,,Dit jaar zien we dat een aantal ondernemers duidelijk de handen in één heeft geslagen en dat is ook het beeld wat we graag terug zien in de toekomst. Samen maken we de Krabbenfoor", voegt Luud er aan toe.

Beleven

Er wordt flink geïnvesteerd dit jaar en dat is straks goed terug te zien in de straten en pleinen van het parcours. Naast diverse podia is er dit jaar meer te zien en te beleven; zo is er een muzikale stadsbingo onder leiding van Huub Hangop, een workshop kindercocktails maken, een hockey clinic, een Meet en Greet met Chase uit Paw Patrol en Olaf uit Frozen, pop up dansen van Marqeez the house of art, draaien er diverse DJ's verspreid door de stad, is er een Tour Café waar men de laatste dagen van de Tour de France kan volgen, een magisch fotomoment met Belle, een open hardlooptraining op zaterdagochtend, treden er koren op zoals van Lieverlee en Bittere tranen, is er een schminktent, op zondag is alweer de derde editie van de Bergse touwtrekwedstrijd bij café de Saeck, maar men kan ook deelnemen aan de Historische bierbrouwerij wandeling SBM. Tijdens die wandeling kan je diverse biertjes proeven. Maar dat is nog lang niet alles. Het volledige programma is te vinden op de facebookpagina en website van de Krabbenfoor.

Uitstraling

Ook aan de uitstraling is er hard gewerkt. Geen 400 dezelfde kramen, maar juist meer variatie en thema's die meer passen in het tijdsbeeld van nu. Zo is er een Sport en Healthy zone in de Potterstraat en (Korte) Bosstraat waarbij de straat volledig gevuld is, maar er slechts een handje vol kramen zullen staan. Het hockey veld en het Tour café zijn hierbij goede voorbeelden. In de Steenbergsestraat en in het Markiezenhof waant men zich in Franse sferen vanwege de Franse muziek, witte dakjes, vlaggen en de bistrosetjes die het straatbeeld zullen bepalen. Dat in combinatie met kunst en brocante en je hebt het ware Franse gevoel te pakken. In de Lombardenstraat zal het Festival van het Goede Leven terecht komen. De combinatie van fleurige olievaten, kleurige vlaggen en sfeervolle bankjes zorgen voor een uniek stukje uitstraling op het parcours.

Muziek
Ook nieuw dit jaar is de Piek voor de Muziek. Een bekend concept waarbij de bezoekers voor een donatie van 1 euro een sticker krijgen waarmee ze
uit kunnen dragen dat zij het evenement een warm hart toe dragen. Ze leveren daarmee direct een bijdrage aan de vele bandjes, zangers en zangeressen en looporkesten die tijdens de Krabbenfoor actief zijn. De enthousiaste groep van jongens en meiden lopen mee met onder andere Bravoure, Expreszo, Uncle Sam Jazz Band, Lat mar ore en de Foligroep uit Hoogerheide.

Route
Om de bezoekers beter hun route te laten bepalen is er in de speciale Krabbenfoorkrant van de Bergen op Zoomse Bode een plattegrond toegevoegd en hangen er banners boven de straten. Die geven niet alleen aan wat er in de straat te doen is, maar wijzen ook de weg naar de diverse themagebieden. ,,Ieder gebied heeft een eigen kleur en dat maakt het heel overzichtelijk," voegt Youri Roskam, één van de organisatoren, er nog aan toe. ,,We zijn erg trots op het volledige programma, de samenwerking met alle ondernemers en de uitstraling die we dit jaar gaan neer zetten en we kijken dan ook erg uit naar de reacties van de bezoekers!" [l]