De provincie wil naar nul verkeersdoden
De provincie wil naar nul verkeersdoden Foto: Remko Vermunt

Leerlingen 't Rijks trappen provinciale campagne af

BERGEN OP ZOOM - Appen op de fiets is sinds vorige week verboden. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van deze nieuwe regel, is de provincie Noord-Brabant officieel gestart met de campagne MONO. Gedeputeerde Renze Bergsma (Veiligheid) kwam speciaal hiervoor naar 't Rijks om, samen met leerlingen, de campagne te starten.

DOOR REMKO VERMUNT

Als bestuurder van een voertuig mag je geen enkel mobiel elektronisch apparaat meer vasthouden. Dit betekent dat je dus bijvoorbeeld op de fiets, in de auto of op de motor geen mobiele telefoons, tablets, camera's, laptops, navigatieapparaten enzovoort in je hand mag hebben. "Het doel van deze campagne is om Brabanders te informeren over dit verbod dat per 1 juli is ingegaan", stelt Bergsma. De boodschap is: 'Laat je telefoon lekker zitten en hou € 95,- in je zak'. Een belangrijke boodschap voor de middelbare scholieren van 't Rijks.

Verkeersveiligheid

"Het is geweldig wonen in Noord-Brabant", stelt gedeputeerde Bergsma. "Maar, we maken ons wel zorgen over de verkeersveiligheid." Afgelopen jaar zijn er alleen al in Noord-Brabant honderdvijftig verkeersslachtoffers gevallen. "En achter ieder slachtoffer schuilt een wereld van verdriet en ellende. Daarom vragen wij ons af: Hadden we dit kunnen voorkomen?" Van de 150 slachtoffers waren er vijftien onder de twintig jaar en bij ongeveer de helft van de ongelukken was een fietser betrokken. "Fietsers zijn extreem kwetsbaar, daarom is deze nieuwe regel in het leven geroepen."

Veiliger

Vanaf 1 juli is het niet alleen verboden om te appen op je fiets, je mag je telefoon zelfs niet meer vasthouden tijdens het fietsen. "Wanneer je op je telefoon bezig bent, ben je niet meer gefocust op de weg", stelt Bergsma. "Je hebt zelf niets meer in de gaten." Negentig procent van de ongelukken gebeurt dan ook door 'menselijk falen'. "Met deze regels wordt het verkeer dan ook een klein beetje veiliger."

Boete

Wie toch gaat appen op de fiets, kan een boete verwachten van 95 euro. "De politie gaat hierop handhaven." Ben je nog geen zestien jaar? Dan betaal je slechts de helft van de boete. "Maar, let er op. Als we Brabant veiliger willen maken, dan begint dat bij jezelf." Bergsma wilde de leerlingen dan ook inspireren om ambassadeur te worden van verkeersveiligheid in Brabant. Om dat te doen werden de kinderen uitgedaagd voor een aantal spellen, zoals het testen van je reactiesnelheid.

'Fietsers zijn extreem kwetsbaar, daarom is deze nieuwe regel in het leven geroepen'

Verkeersdoden

"Wie appt er wel eens op de fiets", wilde de gedeputeerde nog wel even weten. Slechts drie of vier kinderen steken hun hand op. "Ik snap het wel hoor, het is leuk om te appen en om in contact te staan met je vrienden. Maar, het is ook levensgevaarlijk. Dus hou die mobiel in je zak. Nul verkeersdoden op een jaar is misschien niet haalbaar, maar het moeten er veel minder kunnen worden."

Pesten

Wethouder Patrick van der Velden sloot zich daarbij aan. "Ik heb zelf ook drie kinderen thuis van 20, 17 en 16 jaar. Toen ik vertelde over deze regel zeiden ze meteen: 'Moet dat nou?'. Maar, het is niet om jullie te pesten. Het is voor jullie veiligheid en die van jullie vriendjes en vriendinnetjes. Het is dan ook heel erg belangrijk dat jullie elkaar daarop aanspreken. Alleen samen kunnen we het aantal verkeersdoden naar beneden krijgen." [l]