De gemeente gaat samen met de stichting nadenken over de toekomst
De gemeente gaat samen met de stichting nadenken over de toekomst Foto:

Stichting Facilitair Bedrijf trekt de stekker eruit

BERGEN OP ZOOM - Het bestuur van Stichting Facilitair Bedrijf (FB) heeft besloten ermee te stoppen. Dat hebben zowel de gemeente Bergen op Zoom, als het bestuur laten weten. Het besluit is afgelopen vrijdag eerst medegedeeld aan de gemeente. Volgens het huidige bestuur is het niet verantwoord de activiteiten voort te zetten als met name wordt gekeken naar het financiële toekomstperspectief.

DOOR REMKO VERMUNT

"Het bestuur vindt het niet verantwoord de activiteiten voort te zetten omdat de stichting met ingang van 1 januari 2020 met zo'n 43 procent wordt gekort in de subsidie door de gemeente", laat de stichting weten middels een persbericht. De gemeente heeft besloten de subsidie te verminderen met 65.000 euro en daardoor loopt de stichting tegen een gigantisch exploitatietekort aan.

'Het personeel en de vrijwilligers blijven hun volledige inzet geven'

Kosten

Volgens de stichting is er al in maart gesproken over deze subsidievermindering, maar daarbij heeft de gemeente aangegeven dat de stichting in staat zou moeten zijn om dit verschil zelf op te vangen. "Het bestuur van de stichting is van mening dat het zou getuigen van onbehoorlijk bestuur om zo het nieuwe begrotingsjaar in te gaan. Dit tekort kan niet worden doorbelast aan de verenigingen omdat de stichting haar diensten tegen culturele tarieven moet aanbieden." Tel daar de kosten van de inrichting van de Blokstallen (150.000 euro) en de kosten van Eventum (189.000 euro) bij op en het moge duidelijk zijn dat de stichting voor een grote financiële uitdaging stond.

Toekomstscenario

De gemeente en de stichting laten weten dat de afgelopen tijd meerdere toekomstscenario's zijn bekeken, maar uiteindelijk kon er steeds maar één conclusie getrokken worden: Er zijn te weinig inkomsten voor een sluitende begroting. De stichting betreurt de ingrijpende maatregel, maar ziet geen andere mogelijkheden. "Er wordt nu in kaart gebracht wat de gevolgen zijn en er wordt gezocht naar een andere invulling van de diensten van het Facilitair Bedrijf."

Ondersteunen

Hoewel de stekker uit de organisatie wordt getrokken, wordt het bijltje er niet bij neer gegooid, stelt de stichting. "Samen met de gemeente zoekt het bestuur naar een manier waarop de dienstverlening in stand kan blijven en worden doorgezet. Het personeel en de vrijwilligers blijven ondertussen hun volledige inzet geven." Wethouder Evert Weys bevestigd dat. "Er wordt samen met het bestuur gekeken om de dienstverlening naar de clubs zoveel als mogelijk op peil te houden. De gezamenlijke inspanning is er met name op gericht om het rijke culturele veld in Bergen op Zoom en omstreken zo goed als mogelijk te blijven ondersteunen." Wethouder Weys laat weten samen met de stichting te werken aan een gecoördineerde afbouw tot eind 2019. In de tussentijd wordt bekeken welke gezamenlijke acties ondernomen moeten worden.

Facilitair Bedrijf

Stichting Facilitair Bedrijf is in 2001 opgericht om gehoor te geven aan de klachten vanuit het amateurveld. Zo zou er een gebrek zijn aan repetitieruimte, ateliers, werkplaatsen, evenementmaterialen en opslag. Stichting Facilitair Bedrijf vormt inmiddels een centraal loket in Bergen op Zoom en omgeving voor het culturele en maatschappelijk veld voor materialen, advies, diensten, ruimte, logistiek, inventaris en belangenbehartiging. De stichting stelt deze producten tegen culturele tarieven ter beschikking. "Per jaar ondersteunt de stichting meer dan 400 projecten. De stichting heeft meer dan 100 aangesloten organisaties waaraan zij haar diensten verleent." Het bestuur vreest kapitaalvernietiging niet alleen in financieel maar ook in menselijk kapitaal. "Maar, onder de gegeven randvoorwaarden rest ons echter geen andere keuze." [l]