Eerder overhandigde Frans Vos het voorlopige ontwerp aan burgemeester Petter
Eerder overhandigde Frans Vos het voorlopige ontwerp aan burgemeester Petter Foto: Hanneke Marcelis

Half miljoen euro voor Bezoekerscentrum Militaire Erevelden

BERGEN OP ZOOM - Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (VFonds) heeft een subsidie van 500.000 euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van het bezoekerscentrum Militaire Erevelden. Het VFonds ondersteunt jaarlijks diverse initiatieven die bijdragen aan de kennis over gewapende conflicten en de gevolgen ervan voor burgers en de mensen in uniform die voor vrede en veiligheid zorgen.

DOOR REMKO VERMUNT

Op de twee erevelden aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom liggen bijna 2500 militairen begraven, waarvan de meesten zijn gesneuveld tijdens de Slag om de Schelde. Om deze militairen eer aan te doen is er een plan in de maak voor het realiseren van een bezoekerscentrum tussen de beide begraafplaatsen. "De totale stichtingskosten van het bezoekerscentrum worden thans geraamd op 1.3 miljoen euro. Met deze belangrijke bijdrage is de bouw van het bezoekerscentrum weer een flinke stap dichterbij gekomen", aldus de Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom die in maart in het leven is geroepen.

Ontwerp

Het bestuur van de stichting is in overleg met achitectenbureau Ro&Ad uit Bergen op Zoom over een ontwerp voor het bezoekerscentrum dat, met medewerking van de grondeigenaar, het Ministerie van Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf, zal worden gerealiseerd. "In dit hele proces is de uitstekende samenwerking met de Gemeente Bergen op Zoom en de persoonlijke inzet van burgemeester Frank Petter, van onschatbare waarde."

Taken

De Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom zal ook na de totstandkoming van het bezoekerscentrum actief blijven. Zij rekent tot haar taken onder andere: het aan nabestaanden en belangstellenden bieden van een respectvolle plaats ter nagedachtenis aan de individuele offers van de gevallenen, het bevorderen dat alle bezoekers aan de erevelden ruimte vinden voor educatie, voor informatie over individuele achtergronden van de gevallenen, over oorlogshandelingen bij de bevrijding van Zuidwest Nederland en over de Four Freedoms zoals die door president Roosevelt zijn geformuleerd. De stichting richt zich daarbij nadrukkelijk op de jongere mens. [l]