Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Pilot fietsen in de binnenstad wordt verlengd

BERGEN OP ZOOM - Wat moet het nieuwe verkeersbeleid worden in de binnenstad van Bergen op Zoom? Een klankbordgroep gaat zich de komende maanden bezig houden met het beantwoorden van die vraag. Onder andere de resultaten van een onlangs gehouden onderzoek worden gebruikt om dit beleid kracht bij te zetten. "Om de situatie begrijpelijk en geloofwaardig te houden, wordt de pilot 'fietsen in de binnenstad' nu verlengd tot het moment dat het nieuwe verkeersregime gaat gelden."

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeenteraad van Bergen op Zoom gaf eind 2017 al de opdracht om te onderzoeken of het mogelijk is om fietsers toe te staan in de voetgangersgebieden van de Bergse binnenstad. In de tijd die volgde werden de nodige voorbereidingen getroffen en op 6 maart 2019 is officieel gestart met de pilot 'fietsen in de binnenstad'. "Tijdens deze start is aangegeven dat we in mei een evaluatieonderzoek uitvoeren onder bezoekers van de stad, bewoners en bedrijven." En zo geschiedde.

Onderzoek

In totaal hebben 824 mensen de enquête ingevuld, waarvan ongeveer de helft digitaal en de andere helft op straat. "Van deze groep respondenten was ongeveer zeventig procent vooraf bekend met de inhoud van de pilot. Hetzelfde aandeel respondenten, circa zeventig procent, merkt geen veranderingen sinds de start van de pilot", laat wethouder Patrick van der Velden nu weten. De meningen over fietsen in de binnenstad zijn echter wel verdeeld. Zo gaf iets meer dan de helft van de respondenten aan dat zij vinden dat de pilot voortgezet moet worden. Belangrijke argumenten die aangehaald worden, zijn de betere bereikbaarheid van de binnenstad, er werd sowieso al gefietst en het maakt de binnenstad beter toegankelijk, met name voor mensen die niet gemakkelijk ver kunnen lopen.

Tegenstanders

"Een aantal van de voorstanders noemt wel voorwaarden voor het doorzetten van de pilot, zoals meer handhaving, meer communicatie en meer fietsparkeervoorzieningen." Iets minder dan de helft van de respondenten wil echter dat de pilot wordt stopgezet, omdat het gevaarlijk is voor voetgangers, het is irritant, niet prettig én er rijden ook veel scooters en daar wordt niet op gehandhaafd. In eerste instantie zou de pilot tot 1 juli 2019 lopen, maar om de situatie begrijpelijk en geloofwaardig te houden, wordt de pilot nu verlengd tot het moment dat het nieuwe verkeersregime gaat gelden. "Dat is waarschijnlijk eind 2019 of begin 2020."

'Zeventig procent merkt geen veranderingen sinds de start van de pilot'

Klankbord

Een speciale klankbordgroep, die onlangs is opgericht, gaat met de resultaten van het onderzoek aan de slag. "Ook heeft de klankbordgroep gezamenlijk doelen voor een nieuw verkeersregime geformuleerd. Deze dienen als basis voor de verdere uitwerking van het project." De volgende stap van de klankbordgroep is om een bijeenkomst te organiseren voor toehoorders. Deze bijeenkomst staat op de planning voor 26 augustus 2019 (19.00 tot 22.00 uur in het oude stadhuis op de Grote Markt). In september buigt de klankbordgroep zich over de mogelijke scenario's voor een nieuw verkeersregime en in het laatste kwartaal van dit jaar wordt gewerkt aan de definitieve uitwerking van het nieuwe verkeersregime. [l]