Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bergse senioren gymnastieken op het strand

BERGEN OP ZOOM - Ruim honderd senioren verzamelden afgelopen donderdag op het strand bij de Binnenschelde voor één van de eerste activiteiten van de BAS Zomerschool. In totaal schreven 110 senioren zich in voor een ochtendje gymnastiek op het strand om vervolgens gezellig met elkaar te ontbijten. Het idee voor deze grootschalige activiteit komt van Ger van Eekelen.

DOOR REMKO VERMUNT

"Vorig jaar hebben we voor het eerst zo'n grote activiteit op poten gezet", vertelt Ger van Eekelen, terwijl hij druk bezig is met het klaarzetten van appels en water voor wanneer de actieve senioren klaar zijn met hun ochtendgymnastiek. Vorig jaar, precies op dezelfde datum, werd het wereldrecord aerobics namelijk verbroken in Bergen op Zoom met maar liefst 240 deelnemers van 55 jaar en ouder. Het oude record stond op 127 deelnemers in Amsterdam, maar dat kon beter vond Ger van Eekelen en daarom organiseerde hij vorig jaar een grote activiteit vanuit BAS Zomerschool. "Dat was eigenlijk de eerste keer dat we zo'n grote activiteit op poten hebben gezet."

Actieve senioren

BAS staat voor Bergse Actieve Senioren en de vereniging organiseert dan ook het gehele jaar door verschillende activiteiten om senioren te laten bewegen én om elkaar te laten ontmoeten. "BAS Zomerschool is een onderdeel van BAS waarbij we van half juli tot en met half augustus allerlei zomerse activiteiten organiseren", legt Van Eekelen uit. De ene keer komen er tien senioren op af en een andere keer staan er zestig tot zeventig deelnemers te wachten. "Ieder lid organiseert altijd zijn eigen activiteit, maar één keer per jaar doen we met z'n allen een grote activiteit organiseren. Dit jaar is dat de ochtendgymnastiek hier op het strand."

'Dit jaar is het
ochtendgymnastiek
hier op het strand'

Vrijwilligers

Donderdagochtend waren dan ook al vroeg verschillende vrijwilligers in de weer om alles tot in de puntjes te regelen. Niet alleen mannen van het Facilitair Bedrijf kwamen langs om in een handomdraai een podium op het strand te bouwen, maar er waren ook mannen die zorgden voor het geluid, er werd koffie gezet, kaartjes verkocht en nog veel meer. Bij het openingswoord wilden Ger van Eekelen iedereen dan ook op voorhand al bedanken. "Want zonder vrijwilligers zijn we nergens."

Warming-up

Daarna was het tijd voor beweging en als warming-up had Ger al wel een ideetje. "We gaan met zijn allen in één lange rij staan en daarbij houden we de bovenarmen van onze buren vast." Net als in Griekenland gingen de senioren enthousiast van start met het dansen van de sirtaki. Een lang lint van senioren bewoog op de maat van de muziek over het zand. De een bewoog net iets soepeler dan de ander, maar dat maakt natuurlijk niet uit.

Isolement

"Het belangrijkste is dat de ouderen in beweging komen", stelt Ger van Eekelen terwijl een professionele instructrice van Fitplus het van hem overneemt. "En om ze nieuwe sociale contacten op te laten doen, want veel ouderen zitten toch in een soort isolement. Ze kaarten wat of ze gaan fietsen, maar dit is iets totaal anders. Wie kan nou zeggen dat 'ie ochtendgymnastiek heeft gedaan op het strand? Je hebt alleen één gek nodig die het bedenkt en dat was ik deze keer. En daarna moet je het nog organiseren natuurlijk."

Bioscoop

Na afloop kregen de deelnemers allemaal een appeltje voor de dorst én een flesje water. De ochtend werd echter afgesloten bij de McDonalds waar de senioren een ontbijt te wachten stond. "De senioren konden ook een kaartje bijkopen voor de bioscoop, zo konden ze 's middags of later in de week ook nog een film bezoeken."

Benieuwd naar de rest van de activiteiten van BAS Zomerschool? Kijk dan op www.basboz.nl [l]

Afbeelding