Het gebouw van de Welle is nodig toe aan een renovatie
Het gebouw van de Welle is nodig toe aan een renovatie Foto: Mireille Vrijenhoek

Stoelendans met lokalen van basisscholen

BERGEN OP ZOOM - Een flink aantal Bergse basisscholen loopt tegen knelpunten aan. Ze groeien (te) hard en hebben daarom extra lokalen nodig. Ook kampt een enkele school met achterstallig onderhoud. Daarom wordt er, samen met de gemeente, gekeken naar oplossingen, maar er wordt ook meer samengewerkt door de scholen om alle knelpunten op te lossen.

DOOR REMKO VERMUNT

Basisschool Biezenhof groeit al jaren en heeft nu, volgens de prognoses, recht op veertien permanente lokalen. Maar, in het gebouw zelf bevinden zich slechts negen lokalen. De afgelopen jaren werd dan ook gewerkt met tijdelijke lokalen in afwachting van een permanente oplossing en die lijkt nu gevonden te zijn. De Rode Schouw ligt immers naast de Biezenhof en zij hebben volgens de prognoses een leegstand van vier lokalen. "ABBO is bereid om twee lokalen af te staan ten behoeve van de Biezenhof. Tevens willen zij een deel van hun grond afstaan, waarop de Biezenhof 3 permanente lokalen bij kan bouwen inclusief ruimte voor peuteropvang. De Biezenhof komt hiermee op 14 permanente lokalen", vertelt wethouder Barry Jacobs. Zodra de uitbreiding is gerealiseerd worden de noodlokalen verwijderd.

Grote renovatie

Dit is echter niet het enige knelpunt bij Bergse basisscholen. Zo kampen ook de Noordster en Welle met problemen. "Het betreft een gebouw met technische en bouwfysische gebreken die zich voornamelijk in de buitenschil bevinden. Deze gebreken hebben grote invloed op het binnenklimaat van de school en dus direct op de gebruikers de leerlingen en leerkrachten", stelt Jacobs. Normaal vallen dit soort grootschalige renovaties onder het Integraal Huisvestingsplan. Hierin leggen gemeente en scholen vast hoe ze in de toekomst met investeringen omgaan. Maar, daar kunnen LPS en SOM niet op wachten. "Daarom stellen we voor dat zij zelf de kosten van de renovatie voorschieten. Dan kunnen ze snel starten met de renovatiewerkzaamheden." De gemeente betaalt de kosten dan later, bij het vaststellen van het IHP, terug. Ook bij Sancta Maria is gevraagd om een renovatie, maar dit wordt door het gemeentebestuur niet als urgent gezien. Daarom moet Sancta Maria wel wachten op het vaststellen van het IHP.

Geen nieuwe locatie

In het concept IHP staat overigens al wel vastgelegd dat er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd gaat worden naar nieuwbouw op één locatie inclusief gymzaal voor School Oost. Als locatie wordt gedacht aan de locatie van de Kornalijn, maar School Oost heeft laten weten vanwege zijn unieke educatie groene omgeving toch te kiezen voor renovatie van het hoofdgebouw en de dependance. "Het afwijzen van nieuwbouw op één locatie heeft gevolgen voor de voorgestelde carrousel in het IHP. Voor het Palet en de Kornalijn dient een andere oplossing gevonden te worden." Hetzelfde geldt voor de Montessorischool. Ook voor hen werd gekeken of ze op één locatie gehuisvest konden worden, maar ook zij willen beide gebouwen in stand houden en dus renoveren.

Groeiende scholen

Basisschool De Kreek komt, gezien de prognoses, binnenkort twee lokalen tekort om de leerlingen goed en zonder al te veel kosten op te vangen. Daarom wordt voorgesteld om samen te werken met basisschool Lodijke, omdat zij in theorie juist een overschot hebben aan lokalen. "Lodijke geeft met ingang van het komende schooljaar 2 lokalen in medegebruik aan de Kreek. Hier zijn inmiddels afspraken over gemaakt met beide schoolbesturen." Last but not least is basisschool El Feth die eveneens flink aan het groeien is. Ook zij hebben op korte termijn gebrek aan lokalen en kunnen niet wachten totdat de renovatie en uitbreiding is uitgevoerd. Daarom gaan de directeuren van El Feth en de Anton van Duinkerkenschool met elkaar in gesprek om te bekijken of El Feth vanaf 2020-2021 een aantal lokalen kan gebruiken van de Anton van Duinkerkenschool. [l]