'Geen verpaupering door plannen rondom restafval'

BERGEN OP ZOOM - Minder vaak restafval ophalen hoeft niet te leiden tot een verpaupering van de leefomgeving. Dat stelt wethouder Andrew Harijgens op vragen van Lijst Linssen.

DOOR REMKO VERMUNT

De wethouder kondigde onlangs aan vanaf begin 2020 te willen starten met een pilot van één jaar waarbij restafval nog maar één keer in de vier weken wordt opgehaald en dat leidde tot gemengde reacties. Vooral Lijst Linssen kon zich niet vinden in dat plan en daarom kroop Sander Siebelink namens deze fractie in de pen. "Bent u zich bewust van de gevolgen en ruimtelijke effecten voor de bevolking van deze onsympathieke maatregel?", vroeg Siebelink aan het college. "En heeft u ook gedacht aan wat voor impact dit heeft voor gezinnen, die de grootste deel van de bevolking uitmaken in de gemeente Bergen op Zoom." Volgens Lijst Linssen leidt deze maatregel vanzelf tot meer afvaldumpingen, maar volgens wethouder Andrew Harijgens is daar geen sprake van. "Uit navraag bij andere gemeenten die de frequentieverlaging hebben doorgevoerd is dit ook niet gebleken. U gaat uit van toenemende illegale stort terwijl dat nog niet bewezen is. Ook bij de invoering van Diftar was hier angst voor en is dit in de praktijk niet gebleken. De BOA die fulltime bezig is met afval en de BOA's van Saver hebben hier extra aandacht voor."

Volgens de wethouder is het verlagen van de afvalfrequentie ook voor gezinnen goed te doen, mits zij goed afval scheiden. [l]