De straat werd voor een groot deel afgezet en bewoners moesten binnen blijven
De straat werd voor een groot deel afgezet en bewoners moesten binnen blijven Foto: Venema Media

Shishalounge dicht na vondst handgranaten

BERGEN OP ZOOM - Loco-burgemeester Barry Jacobs heeft besloten om shishalounge Pure aan de Antwerpsestraatweg voor zes maanden te sluiten, nadat er dinsdagochtend twee handgranaten zijn gevonden. De burgemeester van een gemeente is bevoegd om een publiekelijk gebouw geheel of gedeeltelijk te sluiten als de vrees bestaat dat openblijven ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde.

DOOR REMKO VERMUNT

Het begon dinsdagochtend rond 11.00 uur met een melding van mogelijke explosieven in de Antwerpsestraatweg bij een horecagelegenheid. De politie kwam poolshoogte nemen en al snel werd duidelijk dat het om een serieuze zaak ging. Waar sommigen in eerste instantie dachten aan een verdwaald koffertje of een onbekend pakketje, bleek dat al snel niet het geval te zijn. De politie zette een gebied van ruim vijftig meter om het pand af. Omwonenden binnen dit gebied werd verzocht om vanwege de veiligheid binnen te blijven. Mensen die even om een boodschap waren gegaan, mochten in ieder geval niet terug naar huis. De woningen werden echter niet ontruimd.

Onderzoek

Na de komst van de politie werd ook de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) gealarmeerd om de vondst te onderzoeken. Zij lieten later weten dat het vermoedelijk om twee handgranaten zou gaan. De EOD heeft de handgranaten veilig opgeruimd. Ze werden naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht voor nader onderzoek. "De straat is inmiddels weer bereikbaar, de afzetting is opgeheven", meldde de politie. Buurtbewoners mochten terug naar huis, maar de politie en de recherche bleven nog wel aanwezig voor een sporenonderzoek bij het pand én voor het opnemen van getuigenverklaringen. Want, wie is er verantwoordelijk voor het achterlaten van de vermoedelijke handgranaten en waarom? De politie is dan ook nog steeds op zoek naar informatie die voor het onderzoek van belang kan zijn. Ook is de politie op zoek naar camerabeelden uit de buurt.

Sluiting

Loco-burgemeester Barry Jacobs besloot later op de dag om de shishalounge waar de handgranaten werden aangetroffen voor zes maanden te sluiten. "Dit incident baart mij grote zorgen. Het is onacceptabel dat geweld op deze manier in een woonbuurt wordt gebracht. Het raakt niet alleen de betreffende ondernemer, maar levert ook gevaar op voor omwonenden, voorbijgangers en bezoekers en daarom vind ik sluiting op dit moment de enig juiste oplossing", aldus Jacobs.

'Herhaling van de
ordeverstoringen is
niet uit te sluiten'

Die beslissing heeft hij gemaakt na de rapportage van de politie waaruit bleek dat de ontstane situatie bij het pand tot een ernstige verstoring van de openbare orde heeft geleid. "Bovendien is herhaling van de ordeverstoringen niet uit te sluiten omdat op dit moment niet duidelijk is wat het motief is geweest voor het plaatsen van de handgranaten voor het pand." [l]